Almás morzsás túrótorta

  • 2018.09.16.
  • 8

Ha meglátogatjuk a Németországban élő barátainkat, mindig egy kisebb túrószállítmánnyal érkezünk hozzájuk, mert a gyerekek imádják és nagyon hiányolják a hazai túróval készült csuszát. Ehhez a Käsekuchenhez bevásárolva viszont arra gondoltam, most igazán örülnék egy kiló, krémes, német túrónak. Végül egy kis passzírozással és mascarponéval sikerült a kívánt állagot elérnem és igazi őszi hangulatú, ropogós morzsás uzsonnasüteményt készítenem. Hozzávalók, 24cm-es tortaformáhozA tésztához 375g liszt (120g sima, 255g tk búza)6g sütőpor 175g hideg vaj1 tojás100g nyírfacukor, fele házi vaníliásA töltelékhez700g túró250g mascarpone3 tojás160g cukornak megfelelő édesítő, nálam 40g negyedannyi ugyanannyifél kezeletlen citrom héja40g vaníliás krémpor700g savanykás alma kevés citromlévaj és liszt a forma előkészítéséhezAz almákat meghámoztam, félbe vágtam, karalábévájóval a magházakat kiszedtem, majd negyedeltem és citromos hideg vízben félretettem. A tortaformát kevés olvasztott vajjal kikentem és liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A liszteket, sütőport, citromhéjat egy nagyobb keverőtálba tettem, a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a kissé felvert tojást - így szép elegyet képez, és nem lesznek sárga csomók benne - , nyírfacukrot és összedolgoztam. Nem szabad összegyúrni, nagyon fontos, hogy maradjon morzsás állagú. Hűtőbe tettem.A túrót sűrű szitán átpasszíroztam és a töltelék több komponensével simára kevertem.
A morzsa kétharmadát belenyomkodtam a formába úgy, hogy körülbelül 2,5cm-es pereme legyen. Rátettem a töltelék felét, habkártyával elsimítottam és körben beleraktam a lecsepegtetett szárazra törölt almákat. A torta közepére ne tegyünk almát, hogy könnyű legyen szépen felszeletelni. Rásimítottam a maradék túrókrémet, majd egyenletesen rászórtam a félretett, harmad morzsát.
Sütőbe tettem és 60 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében, ha a morzsa nagyon pirul, praktikus alufóliával letakarni.
A torta akkor szeletelhető szépen, ha jól áthűlt, így érdemes pár órát hűtőben pihentetni.

Tipp: Az almát körtére, meggyre, nektarinra cserélhetjük. Készíthetjük gyümölcsmentesen is!A recept amit átalakítottam a Madame Cuisine blogon található és ide kattintva érhető el!