Zöldhagymás szalonnás csiga

  • 2018.08.24.
  • 1

Halkan kopogtat az ősz és vele együtt az iskolakezdés. Ma egy olyan ötletet hoztam, amiben csak a forma praktikus újdonság, hisz azzal, hogy csigába csavarjuk a kenyérlángost máris kaptunk egy könnyen csomagolható, hidegen is finom uzsonnasütit, amivel leválthatunk bármilyen unalmas szendvicset.
Vacsorára készült, s míg ettük, azon tanakodtunk mi is legyen a neve ennek a receptnek... Minden benne van, ami a kenyérlángosban, de elég furán hangzana "kenyérlángos csiga". Így győzött
a könnyen beazonosítható és visszakereshető zöldhagymás, szalonnás elnevezés.
Hozzávalók, kb. 14 csigáhozA tésztához 300g liszt (100g sima, 200g tk búza)180ml langyos víz12g friss élesztő1 teáskanál só3 evőkanál olíva olajA feltéthez120g tejföl1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint2-3 szál újhagyma, ízlés szerint250g kockázott bacon100g trappista
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrtam, és 30 percig kelesztettem. Míg pihent, lereszeltem a sajtot, a tejfölt simára kevertem a zúzott fokhagymával és felkarikáztam a zöldhagymát.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és 4-5mm vékony téglalappá nyújtottam. Elkentem rajta a fokhagymás tejfölt, rászórtam a hagyma, szalonna és a trappista négyötödét. Felcsavartam, majd 1,5cm-esre vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat úgy, hogy legyen terük kelni, sülni.A megformázott csigákat 20 percig kelesztettem, miközben a sütőt 180 fokra felmelegítettem. Sütés előtt mindegyikre tettem egy-egy csipet sajtot, szalonnát és pár karika hagymát. Ez a lépés elhagyható, de vele sokkal csinosabbak lesznek a tekercsek. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni.
Tipp: tejföl helyett használhatunk natúr krémsajtot, zöldhagyma helyett snidlinget, pórét finomra vágott vörös, vagy lila hagymát. Bacon helyett pedig finomra vágott kolozsvári szalonnát vagy sonkát.