Áfonyás ricotta torta

  • 2018.06.14.
  • 2

Hozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőr Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubPár hete készítettem egy mandulás ricotta tortát, ami annyira ízlett, hogy újra megsütöttem. Ezúttal diós alapra került egy kellemesen citromos krém, áfonyaszósszal. Hozzávalók, 23cm-es tortakarikáhozAz alaphoz100g dió100g tk. búzaliszt50g olvasztott vaj1 tojás sárgája60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyiA krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítőMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubA krémhez500g ricotta250g mascarpone4 tojás100g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi30g étkezési keményítőnegyed kezeletlen citrom héja és leve, ízlés szerint150g áfonyaédesítő, ízlés szerintAz áfonyát megmostam kevés vizet öntöttem rá, sűrűre főztem és édesítettem. Amikor kihűlt átpasszíroztam. Közben a tortaforma aljába sütőpapírt vágtam. Nem kell pereme legyen, elég ha az alját befedi. A diót megpörköltem. Amikor kihűlt késes aprítóba tettem és a negyedannyival finomra őröltem. Keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a lisztet és az olvasztott vajjal kevert tojássárgát. Összeforgattam. Semmiképpen ne gyúrjuk össze, maradjon morzsás állagú. Az alapot beletettem a tortaformába és habkártya segítségével elsimítottam úgy, hogy 1,5cm-es pereme legyen. Hűtőbe állítottam, annyi időre, míg a sütő 160 fokra felmelegedett, majd 15 perc alatt elősütöttem.Míg az alap hűlt, elkészítettem a sajtos részt. A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A ricottát, mascarponét elkevertem a negyedannyival, egyesével belekevertem a tojásokat, citromhéjat, levet, végül a keményítőt. Ne habosítsuk robotgéppel, kézi habverővel könnyedén összedolgozható. Ráöntöttem a kihűlt alapra és elsimítottam. Az áfonyaszószt sütőpapírból hajtott zsákba tettem,
körkörösen ráspricceltem a torta tetejére, majd fogvájóval elhúztam. A maradék szószt belenyomtam a sajtmasszába. (Szeleteléskor jól látszottak az áfonyacseppek.)Sütőbe tettem, aminek az aljába forró vizes edénykét állítottam és 50 perc alatt megsütöttem. A sütőből kivéve a közepe kissé remeg, ettől ne ijedjünk meg.Mikor kissé kihűlt körbevágtam és levettem róla a tortakarikát. Akkor szeletelhető szépen, ha teljesen áthűlt. Ehhez legalább 4-5 óra, egy éjszaka szükséges. A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőrMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítőMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőrMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGA krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőrMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőrMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók, 23 cm-es csatos tortaformához Az alaphoz 80g héjas mandula 80g tk. búzaliszt 50g vaj 1 tojás sárgája 50g cukornak megfelelő édesítő, xilitet használtam A krémhez 500g ricotta, szobahőmérsékletű 250g mascarpone, szobahőmérsékletű 4 tojás, szobahőmérsékletű 100g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi cukorhelyettesítőt használtam 30g étkezési keményítő 1 teáskanál mandula aroma, vagy 1-2 evőkanál mandulalikőrMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbubHozzávalók,