Vaníliakrémes mandulatorta

  • 2018.02.24.
  • 3

Gombhoz a kabátot módon készült ez a torta. Ötletek után kutattam, mihez kezdhetnék a mélyhűtőben felszaporodott tojásfehérjével. Ekkor botlottam bele, a svéd bútoráruház mandulatortájának házi verzióiba. Az eredeti és a remake-k is vajkrémesek. Mi azonban
családilag nem vagyunk oda ezért a krémtípusért, így egy tejszínes tölteléket készítettem a lisztmentes mandulás lapok közé. A ropogós, enyhén pörkölt mandulaszeletek, a szuper vaníliás krémmel isteni kombinációt alkotnak.
Hozzávalók, 24cm-es tortaformához, Két laphoz 2x150g (4db L-es) tojásfehérje2x100g mandula, héjas2x60g cukornak megfelelő édesítő, (negyedannyi ugyanannyi)A krémhez250ml tejszín250ml víz4 tojás sárgája50g cukornak megfelelő édesítő, (negyedannyi ugyanannyi)fél rúd vanília magjai40g vaníliás krémpor300g tejszín10g porzselatin80ml hideg víz100g szeletelt mandula a panírozáshozElőször
a krémet főztem meg. Egy tapadásmentes lábosba öntöttem
a tejszínt, a vizet és belekapartam a vanília magjait. A krémport, tojássárgát kevés vizes tejszínnel csomómentesre kevertem.
A tejszínes keveréket felforraltam, majd két merőkanálnyit a tojásos keverékhez adtam majd összekevertem. Beleöntöttem a lábosba és folytonos keverés mellett besűrítettem, végül hozzáadtam a cukorhelyettesítőt. (A hőkiegyenlítésre azért van szükség, hogy ne csapódjon ki
a tojás.) A krémet folpack fóliával letakartam úgy, hogy a fólia krém felületén legyen. Ezzel módszerrel elkerülhető, hogy a pudingnak "bőre" keletkezzen. Hűvös helyre tettem hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a mandulát enyhén megpörköltem. Mikor kihűlt, késés aprítóba tettem és összevágtam. Nem kell túl finomra, maradhatnak benne durvább részek. A panírozáshoz szükséges mandulát is megpirítottam és félretettem.A tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam. A fehérjét habbá vertem a cukorhelyettesítővel, majd beleforgattam a mandulát. Belesimítottam a formába és 18 perc alatt megsütöttem. A kész lapot kivágtam a karikából, majd ugyanígy elkészítettem a másik lapot is.
Mikor a krémalap és a lapok is kihűltek a zselatint fém tálkába mértem és hideg vízzel elkevertem. Az alaposan behűtött tejszínt kemény habbá vertem. A pudingot összekevertem, ha csomós lenne passzírozzuk át egy sűrű szitán. Kis részletekben beleforgattam a tejszínhabot, majd a vízgőz felett megolvasztott zselatint.
Betöltöttem a tortát. A krém felét az első lapra kentem, rátettem a második lapot, majd erre került a maradék krém, amivel a torta oldalát is körbekentem. Egy órára hűtőbe tettem, majd körbepaníroztam a szeletelt mandulával. Akik ügyesebbek, deklivel felemelhetik a tortát és bal kézben tartva, jobb kézzel az oldalhoz simíthatják, tetejére szórhatják a mandulát. Kevésbé rutinosak töltsék és panírozzák egyenesen azon a tálon, amin tálalni szeretnék.