Somlói galuska

  • 2018.02.03.
  • 6

Régóta motoszkált a fejemben, hogy úgy ennék egy jó somlóit. Van már egy recept a blogon, ünnepi, torta verzióban (lásd ide kattintva) de most visszatértem a hagyományos formához. Hogy egyszerűbben és gyorsabban készüljön, diós lapot ezúttal nem készítettem.Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a mazsola nem diéta kompatibilis, elhagyható, nélküle is tökéletes ízélményt fogunk kapni.Hozzávalók, 20x32cm-es magas falú edényhezFehér piskóta4
L-es tojás70g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő80g tk. búzaliszt1 teáskanál étolajKakaós piskóta2 L-es tojás35g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő40g tk. búzaliszt5g keserű kakaópor 1 teáskanál étolajA krémhez350ml tejszín350ml víz50g vaníliás krémpor3 L-es tojás100g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítőnegyed rúd vanília kikapart magjai50g dió35g mazsola (nem diéta kompatibilis, elhagyható)rumSziruphoz450ml vízfél kezeletlen citrom héjaízlés szerint rum vagy rumaroma50g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítőCsokoládéöntethez200ml tejszín100ml víz30g keserű kakaópor50g 80%-os étcsokoládé50g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítőDíszítésheztejszínhabA töltelékhez való mazsolát felfőztem, alaposan megmostam, lecsepegtettem és annyi rumba beáztattam, ami ellepi. Minél tovább áll, annál finomabb, érdemes előző este elkészíteni.A sziruphoz a vizet, citromhéjat, negyedannyit felforraltam, majd kihűlés után rummal ízesítettem. Megsütöttem a piskótákat, a fehér lapot 40x32,
a kakaósat 20x32cm nagyra kentem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben:
itt. A kisült lapokat vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam.
Miután a lapok elkészültek, a még forró sütőben megpirítottam a diót. Mikor kihűlt, ledörzsöltem a héját és késes aprítóval durvára daráltam. Ha nincs aprítónk, késsel is összevághatjuk.Előkészítettem a lapokat. Lesepertem róluk a lisztet. Megfőztem a krémet. A krémport elkevertem kevés vizes tejszínnel és a tojássárgájával. A maradék vizes tejszínt melegíteni kezdtem, miközben a fehérjét a negyedannyival tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük túl, mert akkor habcsomók lehetnek a krémünkben.
Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a krémporos keverékhez adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem, beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. A krémet gondolatban kétszer kétötöd részre osztottam. Ez lett a töltelék, míg az egyötöd a tetejére került.Az első fehér lapot bőrös felével felfelé beletettem a jénaiba és egyenletesen meglocsoltam sziruppal. Rátettem a krém kétötödét, elsimítottam, majd rászórtam a mazsola és a dió felét. Rátettem a kakaós lapot - bőrös felével lefelé -, majd meglocsoltam sziruppal, rákerült a krém, dió, mazsola másik fele. Végül rákerült a második fehér lap - bőrös felével lefelé -, és a maradék sziruppal meglocsoltam. A félretett, egyötöd rész krémmel bevontam, majd vékonyan megszórtam kakaóporral. Hideg helyen hagytam kihűlni, majd hűtőbe tettem.A csokiszószhoz a tejszínt felforraltam, belekevertem a nyírfacukrot, átszitált kakaóport és a csokoládét. Folyamatosan kevertem, míg a csokoládé el nem olvadt. Hidegen, rummal ízesítettem.
Tálaláskor "galuskákat" szaggattam, csokiszósszal meglocsoltam és tejszínhabbal díszítettem.