Kelt kuglóf

  • 2018.02.15.
  • 8

Klasszikus kelt kuglófot készítettem, egy apró csavarral. A tésztát az első feltekerés után kicsit pihentettem, majd még egyszer kinyújtottam és újra felgöngyöltem. Így a rétegek elvékonyodtak és szép márványos rajzolatú lett a tészta.Hozzávalók, 22cm-es kuglófformához600g liszt (200g sima, 400g tk. búza)120ml tejszín100-120ml víz2 tojás80g olvasztott vaj30g friss élesztő 80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi20g bourbon vaníliás nyírfacukor fél kezeletlen citrom héja 15g kakaópor2 evőkanál víz vaj és liszt a forma előkészítéséhezA tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. Elfeleztem és az egyik részébe belegyúrtam a vízzel elkevert kakaóport. Kelesztőtálba tettem és egy órán át kelesztettem.
Közben előkészítettem a formát, vékonyan kivajaztam, liszteztem.A megkelt tésztákat enyhén lisztezett nyújtótáblán téglalap alakúra nyújtottam. Egymásra tettem a két lapot és feltekertem, mit
a bejglit. 10 percet pihentettem, majd újra kinyújtottam és ismét felcsavartam. Beletettem a formába és egy órán át kelesztettem. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral le kell takarni.A kész kuglófot rácsra tettem kihűlni.
Tipp: Hedonisták csokoládéval is leönthetik a
kuglófot.Ha ezt a mennyiséget soknak találjuk, fagyasszuk le a sütemény egy részét. Konyhapulton gyorsan kienged, olyan mintha friss lenne.