"Búvár" túrós muffin

  • 2018.02.10.
  • 5

Pár hete, feledésbe merült süteményekről beszélgettük Édesanyámmal. Neki jutott eszébe ez a
túrós, kakaós muffin és az alteregója, a boci szelet. Előkerestem a receptet (a blognak, ahonnan évekkel ezelőtt kiírtam, sajnos már a nyomát sem lelelem), megsütöttem és meg is örökítettem, hisz több remek tulajdonsága is van ennek a sütinek. Végtelenül egyszerű, hétköznapi alapanyagokból - a sütési idővel együtt -, körülbelül 40 perc alatt elkészül. A liszten kívül semmi nem számolandó benne! No meg, a pihe-puha kakaós tésztába merülő, citromos túró töltelék isteni finom!Hozzávalók, 12 muffinhozA tésztához 180g (50g sima, 130g tk.) búzaliszt15g kakaópor1 teáskanál sütőporfél teáskanál szódabikarbóna100g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő70ml étolaj250g tejföl1 tojásA töltelékhez250g túró1 tojás50g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítőfél kezeletlen citrom héja60g olvasztott vajházi bourbon vaníliás nyírfacukor (az 50g "cukorba" kalkulálva)A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem a muffinformát, kapszlikkal. A túrót áttörtem, hozzáadtam a tojást, negyedannyit, citromhéjat, vaníliát és alaposan elkevertem.
Kimértem a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát.
Egy nagyobb keverőtálba tettem a tejfölt, olajat, tojást, negyedannyit és alaposan összekevertem. Beleszitáltam és beleforgattam a lisztes kakaóport. A kakaós tésztát habzsákba tettem és az előkészített formába nyomtam. A túróba beleforgattam a lehűtött, olvasztott vajat, majd
szintén habzsákból a kakaós tészta közepébe adagoltam. Ha nincs habzsákunk kanalazzunk.Sütőbe tettem és a 20 perc alatt megsütöttem. A kész muffinokat rácsra tettem kihűlni.