Burrito házi tortillával

  • 2018.01.28.
  • 6

A burrito, a mexikói tex-mex konyha egyik jellegzetes étele. Sokféle tölteléke létezik, ezek közül az egyik a pikáns marharagu babbal és rizzsel. Ez került ma terítékre nálunk, házi készítésű tortillával. Hozzávalók A tortillához, 6 darab170g tk. búzaliszt80g kukorica vagy sima liszt35ml olívaolaj 1 csapott teáskanál sütőpor1 csapott teáskanál só150-180ml langyos vízA töltelékhez350g darált marhahús1 nagy fej vöröshagyma1-2 gerezd fokhagyma240g hámozott, darabolt paradicsom lével (1 doboz)240g vörös bab (1 doboz)200g mirelit csemege kukoricaétolaj sófrissen őrölt borsrómai köményfőtt, petrezselymes basmati rizs, elhagyhatózöld salátaA vöröshagymát finomra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd
a húst megpirítottam. Felöntöttem a paradicsommal, sóztam, borsoztam és egy csipet római köménnyel ízesítettem. Ha szükséges, főzés közben adhatunk hozzá kevés vizet, de ne legyen szaftos. Mikor a hús puhulni kezdett, hozzáadtam a lemosott lecsepegtetett babot, kukoricát és összefőztem. Míg a hús készült, megsütöttem a tortillákat. A hozzávalókat tálba tettem és jól formázható tésztát gyúrtam. A víz kis részét érdemes visszatartani és csak akkor a tésztához adni, ha szükséges. A tésztát a lisztezett nyújtótáblára tettem, egy tállal leborítottam és 20 percet pihentettem. 8 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem. A sütéshez használatos serpenyőt felforrósítottam. A tésztát enyhén lisztezett táblán körülbelül 2mm vastagra nyújtottam és megsütöttem. Ne süssük túl a tésztát, mert akkor törni fog. Ha liszt kerül a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük ki. A kisült lapokat nedves papírtörlővel letakartam.A tortillalapokra rizst, ragut és reszelt cheddart tettem, két végét felhajtottam és felcsavartam. és salátával tálaltam.