Áfonyás citrompite Meyer citrommal

  • 2018.01.06.
  • 7

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor sokfelé lehet lédús, finom Meyer citromot kapni. Aki nem ismerné, ezek a citromok sokkal sárgábbak mint normál társaik, héjuk vékony, húsuk is sötétebb, a levük pedig kevésbé savas, ámde nagyon zamatos.
És elérkezett az egyik vágyott karácsonyi ajándékom felavatásnak ideje is. Szögletes piteformát kaptam, amiben ez az áfonyás, mascarponés citrompite sült először. Hozzávalók, 13x36cm-es formához200g liszt (60g sima, 140g tk. liszt)100g hideg vaj75g nyírfa porcukor1 tojás1 citrom héjaA krémhez250g mascarpone150g tejföl1 Meyer citrom leve80g cukornak megfelelő negyedannyi cukorpótló2 tojás25g vaníliás pudingpor120g áfonya30g szeletelt mandulaA tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. A hideg vajat elmorzsoltam a lisztekkel, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és egy órára hűtőbe tettem.Mikor az egy óra letelt,
a sütőt 180 fokra előmelegítettem és a tésztát kinyújtottam. Kibéleltem vele a
piteformát és vakon elősütöttem. Sütőpapírt terítettem rá, beleszórtam a vakon sütéshez használt rizst és 15 percre sütőbe tettem.
Míg a tészta sült, a mascasponét, tejfölt, tojást, negyedannyit, citromlét simára kevertem, majd végül beleforgattam a pudingport. Az elősütött tésztáról sütőpapírral leemeltem a rizst. A krém felét a tésztára öntöttem, rászórtam az áfonya felét, majd a maradék keveréket elsimítottam rajta. Megszórtam az áfonya másik felével és a mandulával. Visszatettem a sütőbe és fél óra alatt megsütöttem. Mikor kihűlt, nyírfaporcukorral megszórtam és szeleteltem.
Tipp: készíthetjük sima citrommal is. Ez a mennyiség egy 25cm-es pite- vagy tortaformára elegendő.