Vaníliakrémes diószelet

  • 2017.11.02.
  • 8

Krémesre, könnyűre, habosra vágytam... Visszakanyarodtam hát egy korábbi recepthez, a vaníliás diótortához. Az előző bejegyzés -
a csokoládés rózsa -, révén sok tojásfehérje gyűlt össze
a mélyhűtőmben.
A torta átesett pár apró módosításon és ez
a szuper szelet lett belőle.
Mielőtt szó érné a ház elejét, tudom. Tudom, hogy IR-es nem eszik mazsolát... akinek nem fér bele, szimplán hagyja ki. Hozzávalók,Lapokhoz6 L-es tojásfehérje, kürülbelül200g 90g nyírfacukor, vagy ennek megfelelő édesítő150g darált dió 30g sima liszt60g tk. búzaliszt10g sütőpor30g mazsola (nem diéta kompatibilis, elhagyható)50g durvára vágott dió a szóráshozKrémhez200ml tejszín300ml víz60g vaníliás krémpor80g cukornak megfelelő édesítő30g vaj600ml habtejszínfél vaníliarúd ízlés szerint rum15g zselatin 100ml vízA sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy sütőpapíros tepsin 40x30cm-re nyitottam egy fém (állítható méretű) sütőkeret. A mazsolát felfőztem, lemostam, majd alaposan lecsepegtettem. A tojásfehérjét a nyírfacukorral tejföl sűrűségű habbá vertem, beleforgattam a darált diós, sütőporos lisztet, majd egyenletesen elkentem a sütőkeretben. Megszórtam durvára vágott dióval és mazsolával. Sütőbe tettem és
körülbelül 15 perc alatt megsütöttem. A tejszínt mélyhűtőbe állítottam, hogy alaposan lehűljön. A tejszínből, vízből és a pudingporból krémet főztem, forrón belekevertem a vajat és az édesítőt. Folpack fóliával letakarva hűlni hagytam. A fóliát direkt a krém felületére kell tenni, így nem bőrösödik be, nem lesz csomós.A lapot kettévágtam és az egyik felét beletettem a mértéhez állított keretbe, azaz 20x30cm-re igazítva.A tejszínt kemény habbá vertem. Míg készült, a zselatint hideg vízzel elkevertem és kicsit ázni hagytam. A kihűlt krémbe belekevertem a vanília kikapart magjait, beleforgattam a tejszínhabot, rummal ízesítettem, majd hozzákevertem a vízgőz felett megolvasztott zselatint.
A krémet az előkészített lapra kentem és a másik lappal befedtem. Hűtőszekrénybe állítottam. Tálalás előtt, a süteményt kivágtam a kapszliból és felszeleteltem, majd nagyon vékonyan meghintettem porcukorral.
Tipp: ha nincs kinyitható sütőkeretünk, süssük
a lapot tepsin. A massza alaktartó, jól kenhető. Válasszunk olyan méretű sütőlemezt, hogy a lapot félbevágva is legyen megfelelő méretű tepsink, szögletes jénaink. A krém lazább állagú, így
a töltéshez mindenképp szükséges valamiféle "keret".A torta verzió receptje
ide kattintva olvasható.Az inspirációért Gizi receptjei-nek
tartozom köszönettel.