Mascarponés almatorta

  • 2017.11.12.
  • 2

Nemrég Németországban jártam. Egy uzsonna alkalmával isteni Apfel-Schmand-Kuchen-t kóstoltam. Annyira ízlett, hogy elterveztem, megpróbálok hasonlót készíteni. Mivel a Schmand zsírtartalomban, sűrűségben kicsit más, mint
a mi tejfölünk, ezért áthidaló megoldásként az öntet egy részét mascarponéra cseréltem.
Nagyon fontos, hogy ehhez a tortához savanyúbb almát használjunk, mert finomságát
a savanykás alma és az édes öntet párosa adja. Legjobb, ha az Idared, Jonathan, Boskoop fajták közül választunk.Hozzávalók, 28 cm-es csatos tortaformához Tészta200 g liszt (60g sima, 140g tk. búzaliszt) 1 púpozott teáskanál sütőpor1 tojás60g cukornak megfelelő édesítő 125g vajfél kezeletlen citrom héjaA töltelékhez1-1,2kg savanykás alma250g mascarpone200g tejföl3 tojás80g cukornak megfelelő édesítő

A vajat apró kockákra vágtam és késes aprítóban elmorzsoltam a sütőporos liszttel. Természetesen kézzel is készíthetjük.
Hozzáadtam az édesítőt, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem, egy órát pihentettem. A tortaforma aljába sütőpapírt vágtam. A deklit sütőpapírra tettem, ceruzával körberajzoltam és körbevágtam. A forma oldalát nem szükséges papírozni, mert a tészta elég zsíros, hogy elváljon tőle, késsel könnyedén elválasztható.


A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam és szintén a dekli segítségével tortaforma aljába szabtam. A torta oldalához a maradék tésztát kinyújtottam úgy, hogy 2,5cm széles, hosszú csíkot tudjak belőle vágni. A tésztaszalagot úgy tettem bele a formába, hogy picit fedje az alsó lapot, amire óvatosan rányomkodtam. Aki elég rutinos nyújthatja és bélelheti egy tésztadarabbal is a formát.
Az elkészített tésztát hűtőbe tettem, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítettem. Elkészítettem az öntetet. A mascarponét a tejföllel, édesítővel, tojással simára kevertem.
Az almákat megmostam, megszárítottam, meghámoztam, negyedeltem, majd éles késsel kivágtam a magházukat. Három almát fél centis szeletekre vágtam és a tésztára terítettem. A többit, negyedelés után hosszában mélyen bevagdostam, de ügyeltem rá, hogy ne vágjam át. Arányosan elosztva, kívülről befelé haladva körkörösen a formába helyeztem. Ráöntöttem a mascarponés keveréket, ügyelve rá, hogy az almákra ne kerüljön, de mindenütt egyenletes legyen.

Az előmelegített sütőbe tettem és 40 perc alatt megsütöttem. Ez a sütési idő picit sok, avatott szem látja a túlsütés jeleit, 30-35 perc elegendő. Kivettem a tortát a sütőből és kissé hűlni hagytam. Késsel körbevágtam, majd levettem róla a karikát. Hűvös helyre tettem és mikor áthűlt tortatálra csúsztattam úgy, hogy közben a sütőpapírt is kivettem alóla.