Dán vajas keksz

  • 2017.11.19.
  • 3

Ki ne ismerné a fém dobozban kapható, dán, omlós, vajízű kekszet.
Karácsonyi aprósütemény előzetesként megpróbálkoztam a házi verzióval, s mondhatom a kísérlet igen jól sikerült! Aki elkészíti, mindenképp használjon hozzá vajat, hisz ennek a süteménynek a vaj adja a lényegét!
Hozzávalók, 60 darabhoz200g puha vaj 85g nyírfa porcukor1 tojás, szobahőmérsékletű 300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)fél rúd vanília50ml tejszínA sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit, és egy habzsákot, 9mm-es csillagcsővel.A puha vajat habosra kevertem a nyírfaporcukorral. Hozzáadtam a tojást, tejszínt,
a vanília kikapart magjait, végül beleforgattam a lisztet.
A tésztát a nyomózsákba tettem és 5cm átmérőjű karikákat formáztam. Amikor a tepsi megtelt sütőbe tettem és 12 perc alatt megsütöttem. Vigyázzunk, mert könnyen megég.A kihűlt kekszeket jól záródó kekszes dobozban sokáig elállnak, sőt minél tovább állnak, annál finomabbak!Tipp: ha a tészta túl kemény lenne, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál tejszínt. A formázása nehéz, de megéri a fáradtságot.További karácsonyi kekszek és sütemények elérhetők
ide kattintva.