Szilvalekváros papucs

  • 2017.09.03.
  • 3

A frissen készült szilvalekvárom szerencsésen átesett az első teszten. A tészta, amit készítettem hozzá az omlós élesztős tészták családjába tartozik, rokona a pozsonyi kiflinek, bejglinek. Átmenet az élesztős és az omlós (linzer tészták között). Nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, ami azt eredményezi, hogy az élesztő a tésztát nem képes látványosan fellazítani, nem nő a térfogat, éppen ezért a tészta állaga omlós, morzsalékos. A nagyobb zsiradéktartalomnak köszönhetően ezek a tészták a többi élesztős tésztával szemben hosszabb ideig élvezhetők, eltarthatók. És mielőtt még bárki feltenné a kérdést, a fentiek miatt nem kell keleszteni a tésztát.
Hozzávalók, 42 darabhoz350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)200g sertészsír15g friss élesztő1 tojás40-50g tejföl 25g cukornak megfelelő édesítőfél mokkáskanál sószilvalekvár1 tojás a kenéshezA lisztet a zsírral, élesztővel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, édesítőt, sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható állagú tésztát kapjak.A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papírozott sütőlemezt.
A tésztát elfeleztem. Lisztezett nyújtótáblára tettem, és fél centi vékonyra nyújtottam. 6x6cm-es lapokra vágtam. Minden négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt tettem. A két ellentétes sarkot összecsippentettem, majd a tepsire tettem.
Amikor megtelt, felvert tojással lekentem és 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Közben feldolgoztam a tészta másik felét is.Tipp: hogy azonos méretű négyzeteket tudjunk vágni, rendszeresítsünk a konyhánkba egy műanyag vonalzót és kés helyett használjunk éles pizzavágót.