Paradicsomos spegetti padlizsán fasírttal

  • 2017.09.11.
  • 5

Nagyon szeretjük a zöldségfasírtokat. Hétvégén egy régi tervemet váltottam valóra, padlizsánból készítettem feltétet. Hogy a kislányom se maradjon éhes, paradicsomos spagettit ettünk hozzá, de salátával, gabonaköretekkel is finom, sőt party falatként, hidegen is sikert arathatunk vele.
Hozzávalók3 kisebb padlizsán, 600g100g kemény sajt reszelve, nálam cheddar
1 kis csokor petrezselyem1 kisebb vöröshagyma, ízlés szerint2-3 gerezd fokhagyma1 tojás sóbors100g zabpehely, függ
padlizsán nedvességétől olajkevéske tk. zsemlemorzsa a forgatáshoz A paradicsomszószhoz500g paradicsom1 kisebb vöröshagyma2-3 gerezd fokhagymaolajsóborsoreganospagetti
A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem, késsel megszurkáltam és 180 fokra melegített sütőben megsütöttem. Sütés közben többször megfordítottam őket. Amikor megpuhultak - ehhez körülbelül 40 percre volt szükség -, és kicsit hűltek a héjukat levettem és szűrőbe tettem, hogy
a levük kicsepegjen.Közben elkészítettem a paradicsomszószt. A megmosott paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobtam, majd hideg vízbe tettem és a héjukat lehúztam. Apró kockákra vágtam őket. Kevés olajon megfonnyasztottam a finomra vágott vöröshagymát, belezúztam a fokhagymát. Ráöntöttem az előkészített paradicsomot, sóztam, borsoztam, oreganoval ízesítettem és puhára főztem.A kihűlt padlizsánokat összetörtem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, tojást, kevés olajon megfonnyasztott hagymát, finomra vágott petrezselymet és zabpelyhet. Sóztam, borsoztam. Pár percet pihentettem, hogy
a zabpehely felvehesse a nedvességet. Amennyiben szükséges, tegyünk hozzá még zabpelyhet, hogy a massza jól formázható állagú legyen. Falatnyi golyókat készítettem és zsemlemorzsában megforgattam őket. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítettem, a fasírtokat aranybarnára sütöttem és papírtörlőre tettem. Al dente durum spagettivel tálaltam.