Villámgyors mákos kifli

  • 2017.08.22.
  • 7

Tegnap délután ért a felismerés, hogy bizony már megint nincs uzsonnám... Először arra gondoltam, süthetnék talán gyors csokis, mogyorós kiflit, de eztán eszembe jutott a napokban beszerzett friss mák! És innen már nem volt vissza út!
Hozzávalók, 16 kiflihez300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)80ml tejszín80ml víz1 L-es tojás30g cukornak megfelelő édesítő15g élesztő30g vajnegyed kezeletlen citrom héjaA töltelékhez180g őrölt mák40ml tejszín40ml víz80g cukornak megfelelő 1:4 cukorhelyettesítő50g savanykás lekvár, nálam házi baracknegyed kezeletlen citrom héjaA mákot elkevertem a citromhéjjal, a vizes tejszínt a negyedannyival felforraltam és ráöntöttem a mákra. Beletettem a lekvárt, majd alaposan összekevertem. A megadott folyadékmennyiség irányadó, a cél az, hogy máktöltelék jól kenhető legyen, de ne folyjon.
Míg a töltelék hűlt, elkészítettem a tésztát. A hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem úgy, hogy a felvert tojásból egy evőkanálnyit
félretettem a lekenéshez. Lágyabb, jól nyújtható tésztát gyúrtam és kelesztőtálba tettem.A tésztát 20 perc pihentetés után elfeleztem és 40cm átmérőjű körre nyújtottam. Rákentem a máktölteléket, majd a másik tésztadarabot is kinyújtottam és befedtem vele. Pizzavágóval 16 cikkre vágtam, a háromszögekből kiflit hajtottam úgy, hogy a bal kezemmel tekertem, közben a tészta hegyét finoman húztam. Papíros sütőlemezre sorakoztattam a kifliket, közöttük elég teret hagyva, hogy ne süljenek össze.
Mikor mind a 16 darab elkészült, lekentem
a félretett felvert tojással és hideg sütőbe tettem. A sütőt 200 fokra állítottam és aranybarnára sütöttem a kifliket. Az én sütőmmel ehhez körülbelül 30 perce volt szükség. A kész süteményeket rácsra tettem kihűlni.
A fent említett mogyorós csokis kifli receptje ide kattintva érhető el.Légy korrekt, hivatkozz te is! A recept amit átdolgoztam
a Limara péksége blogon található.