Szilvásgombóc cukkinivel

  • 2017.08.14.
  • 1

Szilvásgombóc! ó-ó-ó-ó!A felszín édes hó...Rajta aranyszínű morzsa!Szilvásgombóc!ó-ó-ó-ó, Megkóstolható!És benne van a kenyér, benne van a víz!Benne van a tudás, benne van az íz!Benne van az idő, benne van a só!Benne van a válasz: embernek lenni jó!jó, jó, jóEz a jó ízű kisbolygó!Jó, jó, jó, jóBelül tűz forró!Jó, jó, jó, jóOlyan illatosan olvadozó!Jó, jó, jó, jó(Presser Gábor - A padlás: Szilvásgombóc)
A jó ízű kisbolygó főtt, tört burgonya helyett, IR diétába illeszthető módon, az örök jolly jokerrel: cukkinivel! Sem ízben, sem állagban nem különbözik a krumplis verziótól! Aki nem hiszi, járjon utána! Hozzávalók, 15 gombóchoz400g zsenge cukkini1 tojás 50g sima liszt200-250g tk. búzaliszt, amennyit felveszsó
szilvafahéjas édesítő, nálam nyírfacukor 50g vaj,150g tk. morzsaA cukkinit héjastól, apró lyukú reszelőn lereszeltem. Ha a cukkini már nem annyira zsenge, héja vastag, akkor hámozzuk meg, szedjük ki a magjait. Sóztam és 15 percet pihentettem.Ez idő alatt, vajon aranybarnára pirítottam a morzsát. A szilvákat megmostam, félbe vágtam. Előkészítettem a fahéjas nyírfacukrot.A cukkini levét kinyomkodtam, 240g lett lé nélkül. Beletettem a tojást, majd liszt egy részét visszatartva összegyúrtam. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy
a hagyományos, burgonyás verzióval megegyező állagú legyen.
Vizet forraltam, amibe sót dobtam és pár csepp olajat csepegtettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam. Körülbelül 10x10cm-es négyzetekre vágtam, egy-egy fél szilvát tettem a lapokra, azokra pedig fél teáskanálnyi fahéjas cukrot.Gombócokat formáztam, lisztezett felületre sorakoztattam őket. Amikor a felével elkészültem a forrásban lévő vízbe tettem őket. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére. Alaposan lecsepegettem és a morzsában megforgattam. Közben elkészítettem a maradék tésztát is.
Ötlet innen.