Nektarinos túrótorta

  • 2017.08.29.
  • 1

Gyönyörű, kemény húsú nektarinokat kaptunk ajándékba, nem volt kérdés, hogy egy részüket túróval házasítom össze. Receptkeresés közben bukkantam rá erre a kevert linzeres tortaalap megoldásra, ami nagyon megtetszett, mivel megspórolható vele a tésztanyújtás. A recept bevált, de legközelebb még több barackot fogok bele tenni. Hozzávalók, 24cm-es tortaformáhozA tésztalaphoz 200g liszt (60g sima, 140g tk.búza)1 teáskanál sütőpor2 tojás, szobahőmérsékletű100g puha vaj30g 4:1 cukorpótló (120g cukornak megfelelő)fél kezeletlen citrom héja kevéske vaj és liszt a forma előkészítéséhezA töltelékhez750g túró150g puha vaj35g 4:1 cukorpótló (140g cukornak megfelelő)60g tk.
tönköly búzadarafél citrom héja600g nektarin, 4 db, magvaválószeletelt mandula, elhagyhatóA sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. Elkészítettem a tésztát. A puha vajat a 4:1 cukorpótlóval habosra kevertem, majd tovább habosítottam az egyesével hozzáadott tojásokkal is. Beleforgattam a sütőporral vegyített liszteket, citromhéjat, majd 15 percig elősütöttem.Közben vizet forraltam, beledobtam a nektarinokat, héjunkat lehúztam. Félbe vágtam és a magokat kivettem. A túrót összetörtem, ha nagyon szemcsés lenne passzírozzuk át. A vajat a 4:1 cukorpótló felével habosra kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojások sárgáit. A fehérjét a 4:1 cukorpótló másik felével tejföl sűrű habbá vertem. Először a vajas részt, majd a habot forgattam bele a túróba, legvégül hozzáadtam a búzadarát.A túrótöltelék harmadát az elősütött linzerre simítottam. Körben rátettem a barackokat, majd a töltelék másik felét. Vágott mandulával megszórtam és 45 perc alatt megsütöttem.
Eredeti, cseresznyés recept fellelhető: Alsen-Kurz-Meineke-Schiansky, Édességek, Officina Nova, 1991