"Gömbi kutya" formatorta mogyorós csoki töltelékkel

  • 2017.08.06.
  • 2

A férjem, körülbelül három éve, rendszeresen "fejből olvas" a kislányunknak esti mesét. A kedvenc folytatásos főszereplői: Gömbi kutya, Kormi cica és a gazdájuk Emily. A történet témája általában a gyermeket érintő, foglalkoztató kérdés, vagy egy-egy tanulságos tanmese. Ez a kedves esti rituálé adta az ötletet, hogy a leányzó 6. születésnapjára elkészítsem a mesebeli Gömbi kutyát, aki ezúttal nem huncutkodik, nem vigasztal, nem megnevettet, hanem mogyorós csoki! :)
Hozzávalók,
34cm-es kutyához2x8 tojásos piskóta, 35x28cm 2x8 tojás2x140g cukornak megfelelő édesítő2x140g liszt (40g sima, 100g tk. búza)2x40g pörkölt, őrölt török mogyoró2x 2 evőkanál étolajA töltelékhez150g pörkölt török mogyoró180g 70%-os
keserű csokoládé180g cukornak megfelelő édesítő, por állagú250g puha vajA díszítéshez35g vaníliás krémpor
350ml tej (vagy tejszín, tej felesben)150g cukornak megfelelő édesítő300g puha vajkeserű kakaópor a színezéshezszínezett marcipán a díszítéshezAz összes mogyorót megpörköltem, amikor kihűlt papírtörlővel a héját ledörzsöltem. 2x40g-ot késes aprítóval durvára őröltem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem két papíros sütőlemezt és az állítható méretű kapszlit
35x28cm-re nyitottam. A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem. Elkészítettem a sablont. Amikor a piskóták kihűltek, egymásra helyeztem őket és a sablon segítségével kivágtam, a fejet, testet, füleket, farkat, ezek két rétegűek. Az orrot, lábakat egy rétegből készítettem.A krémhez vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét. A mogyoró harmadát durvára, a kétharmadát
késes aprítóval a lehető legfinomabbra vágtam. A vajat kihabosítottam, majd kis részletekben hozzáadtam a porcukrot. Mikor szép habos lett, belekevertem a lehűtött csokoládét, végül a mogyorót. Összetöltöttem a tortát. Hűtőszekrénybe tettem.Megfőztem a burkoláshoz használatos krémet. A krémport, tejet simára kevertem, amikor sűrűsödni kezdett beletettem a cukrot. A tetejét folpack fóliával befedtem, míg ki nem hűlt.A vajat kihabosítottam és kis részletekben hozzáadtam a vaníliás krémet. Kakaóporral megszíneztem, majd a kutyát vékonyan bevontam vele. Dermedésig hűtőbe tettem. A krémből a fülhöz használatos krémet kivettem, sötétebbre színeztem és felspricceltem a füleket. (NZ233 típusú small grass készítő csővel, elérhető cukrász webshopokban.) Majd a világosabb csokikrémmel a fejet, testet, lábakat orrokat is elkészítettem.Marcipánból elkészítettem a szemeket, orrot, nyelvet nyakörvet és a medált, majd
a tortára helyeztem.Inspiráció innen. Sajnos a bejegyzésben található sablon, nem megfelelő, kis átalakításra szorul.