Medvehagyma krémleves, olivás sajtos pirítóssal

  • 2017.04.01.
  • 6

Medvehagyma szezonban évek óta terítékre kerül nálunk ez a krémleves. Kezdetben burgonyával sűrítettem, majd áttértem a zöldborsóra, mert a diéta szempontjából sokkal barátibb.
IR-es körökben a pirítós a tiltott kategóriába tartozik, de én azt gondolom, két-három szelet házi, teljes kiőrlésű, magvas zsemle, olívaolajjal alaposan átitatva a bocsánatos bűn kategóriába sorolható. Akinek ez nem fér bele, az használhat levesbetétként reszelt mozzarellát, fetát.Hozzávalók450g zöldborsó, mirelit1 csokor medvehagyma1 fej vöröshagyma150ml habtejszínétolajfrissen őrölt bors sóA pirítóshozházi teljes kiőrlésű zsemle, vagy kenyérszeletekfokhagymapetrezselyemolíva olajtrappistaA vöröshagymát megtisztítottam, kockára vágtam és megfonnyasztottam. Hozzáadtam a
lemosott, lecsepegtetett zöldborsót, majd annyi vízzel felengedtem, ami éppen ellepte. Sóztam, borsoztam és puhára pároltam. Közben a medvehagymát átválogattam, szárától megszabadítottam, megmostam, papírtörlőn megszárítottam és összevágtam.A megpuhult borsóhoz adtam a medvehagymát, majd botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Hozzáadtam a tejszínt, majd felforraltam. Ha sűrű lenne, adhatunk hozzá még vizet. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kenyérszeleteket sütőpapíros lemezre tettem. Mindkét felüket megpirítottam. A fokhagymát összezúztam, hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet, majd olívaolajjal elkevertem. A megpirult kenyérszeleteket alaposan - hogy az olaj jól átitassa -, megkentem ezzel a keverékkel, mindegyikre reszelt trappistát tettem, majd aranybarnára sütöttem.Tálaláskor a leves mellé adtam, kevéske finomra vágott medvehagymával együtt.