Lazacos sajttorta

  • 2017.03.28.
  • 2

Egy különleges receptet hoztam. Az ötlet egy régi, kedves barátomtól származik, egyenesen Új-Zélandról érkezett. Sajttorta, házi készítésű sós keksz alapon, füstölt lazaccal, friss kaporral és tormával. Igazi ünnepi asztalra kívánkozó darab, próbáljátok ki, érdemes!
Hozzávalók, 20cm-es csatos tortaformáhozA keksz alaphoz100g liszt (30g sima búza, 70g tk. búza)60g hideg vaj50g finomra reszelt trappista és parmezán vegyesen 1 tojás sárgájasó, figyelembe véve, hogy a sajt milyen sós1-2 evőkanál hideg vízÖsszeállításhoz45g vajKrémhez400 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű2 tojás, szobahőmérsékletű2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű40 g étkezési keményítő100g füstölt lazac kis csokor finomra vágott kaporfinomra reszelt friss torma, vagy 30g üveges tormaDíszítéshez70g krémsajt30g vajfinomra vágott kapor 50g füstölt lazacA liszteket elkevertem a sóval, majd a kockára vágott vajat elmorzsoltam vele. Hozzáadtam a tojást, a a sajtot és annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. Fontos, hogy hideg vajjal és vízzel dolgozzunk, a lehető leggyorsabban, hogy a kezünk melegétől a zsiradék ne tudjon kicsapódni. A kész tésztát fóliába csavartam, hűtőszekrénybe tettem és fél órát pihentettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát fél cm vékonyra nyújtottam és aranybarnára sütöttem.Míg a tészta sült a csatos tortakarika aljába sütőpapírt vágtam. Erre azért van szükség, hogy a tortánkat könnyen le tudjuk majd emelni a dekliről. Az oldalára nem kell papírt tenni, mert nélküle is szépen el lehet választani.

A kihűlt kekszet késes aprítóba tettem és morzsás állagúra daráltam. Hozzáadtam a 45g olvasztott vajat és egyenletesen belenyomkodtam a tortaforma aljába. Hűtőszekrénybe tettem.A sütőt 150 fokra előmelegítettem. A kaprot, lazacot finomra vágtam, a tormát lereszeltem. A krémsajtot keverőtálba tettem, robotgéppel simára kevertem, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat, keményítőt, kaprot, tormát. Ügyeljünk rá, hogy csak alacsony fokozaton keverjük, hogy ne legyen habos. Legvégül spatulával beleforgattam a lazacot. Beleöntöttem a tortaformába, és vízfürdőben 60-70 percig sütöttem.Amikor kihűlt hűtőszekrénybe tettem és ott pihentettem. Tálalás előtt késsel körbevágtam, majd 12 részre szeleteltem. A díszítéshez a vajat kihabosítottam, hozzáadtam a krémsajtot és a kaprot. Habzsákba tettem és a szeletekre dresszíroztam a krémet. Lazacrózsákkal és kaporral díszítettem.