Csokis diós fonat naranccsal

  • 2017.03.02.
  • 1

Rég sütöttem kalácsot. Ezúttal nem csak a formám, hanem az ízén is csavartam egyet, mert a folyadék egy részét a megszokott tejszín-víz keverék helyett, frissen csavart, szűrt narancslére cseréltem.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!Hozzávalók, 10x30cm-es formához Tésztához 350g liszt (100g rétes, 250g tk. búza)120ml szűrt narancslé (kb. két közepes narancs leve)1 narancs héja 80-100ml tejszín1 tojás14g friss élesztő50g cukornak megfelelő édesítő60g puha vajTöltelékhez60g puha vaj50g nyírfaporcukor30g keserű kakaópor 150g durvára vágott dió(1 evőkanál forró, édes tej)vaj és liszt a formáhozA tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó, jól kidolgozott tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem.Míg a tészta a pihent előkészítettem a formát. Vékonyan kivajaztam, liszttel meghintettem. A diót késes aprítóval durvára vágtam.
A megkelt tésztát 30x40cm-es téglalapra nyújtottam. Megkentem a vaj felével, egyenletesen rászórtam a nyírfaporcukrot, kakaóport és a diót, majd rálocsoltam a maradék vajat. Felcsavartam mint a bejglit, majd hosszában, középen kettévágtam. Az így kapott két tésztafelet "összefontam" és a formába tettem. Az összeállításkor kihulló diókat egy habkártyával összeszedtem és a tésztára szórtam.
40 percig kelesztettem. A sütőt közben 180 fokra előmelegítettem. 40 perc alatt megsütöttem. Ha a teteje nagyon pirulna, sütőpapírral vagy alufóliával takarjuk le.
A sütőből kivéve azonnal lekentem forró, édes tejjel, így még szaftosabb lesz. Rácsra tettem kihűlni.
Tipp: készíthetjük őzgerinc formában, kuglófformában, vagy akár forma nélkül is. Dió helyett mogyoróval, mandulával, kakaó helyett pedig fahéjjal.