Lemon curd pohárkrém mákos keksszel

  • 2017.02.20.
  • 0

Az évnek ebben a szakaszában sokfelé lehet meyer citromot kapni. Mint a képeken is látszik, ezek a citromok sokkal sárgábbak mint normál társaik, héjuk vékony, húsuk is sötétebb, a levük pedig kevésbé savas, ámde nagyon zamatos. Szuper alapja főzött citromkrémnek, azaz az angol lemon curd-nek. A felhasználása igen sokrétű, az angolok előszeretettel eszik pirítóssal, scone-nal, vagy készítenek belőle tojáshabos pitét, meringue pie-t. Nálam most egy pohárkrém komponense lett, mert remek párost alkot az édes mascarponehabbal és mákos keksszel. Az egyik része vasárnapi desszert lett, a másik fele pedig üvegekbe került, hogy könnyen magammal vihessem uzsonnára.
A citromkrém édessége ízlés dolga és az is, hogy mennyit teszünk belőle a mascarponehabhoz. A ropogós mákos keksz persze sokkal több, mint amennyi a desszerthez szükségeltetik, de gondolom ezt senki nem bánja. HozzávalókA kekszhez250g liszt (50g kukoricaliszt, 200g tk. búzaliszt)20g egész mák1 csapott teáskanál sütőpor, kb. 4g1 csapott teáskanál szódabikarbóna, kb. 4g100g puha vaj1 szobahőmérsékletű tojás100g nyírfacukor1 citrom héja2-3 evőkanál citromlé1-2 evőkanál citromolaj (elhagyható)mák a forgatáshozA citromkrémhez 60ml citromlé1 citrom héja 2 L-es tojás80g nyírfacukor, ízlés szerint40g vajA mascarpone krémhez250g mascarpone400ml tejszín50-70g nyírfaporcukorElőször a kekszet készítettem el. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem sütőpapíros tepsit. A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, majd a tojással is tovább habosítottam. Ha ikrás lenne, egy pillanatra melegítsük meg. Hozzáadtam a citromlét, héjat és olajat. Majd egy spatulával beleforgattam a lisztek, mák és lazítók elegyét. A tészta lágy lesz, de ne ijedjünk meg tőle. Egy kis tálkába vizet készítettem a formázáshoz, egy tálcára pedig a forgatáshoz szükséges mákot. Nedves kézzel 10g-os darabokat vettem a tésztából, golyót formáztam, mákban megforgattam, majd a két tenyerem között kissé ellapítottam és a tepsire tettem. Tanácsos a kekszek között távolságot hagyni, mert picit terülni fognak. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem.
A citromkrémhez előkészítettem egy vízgőzös lábast, amiben vizet forraltam. A citromok levét kicsavartam, a tojásokkal, nyírfacukorral alaposan elkevertem, majd a vízgőzre állítva, folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett belekockáztam és elkevertem a vajat. Hűvös helyre tettem kihűlni.A tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy alaposan lehűljön. Közben előkészítettem a poharakat, üvegeket. Nekem összesen 3 kehelyre és 4 darab 1,5-2dl-es csavaros üvegre volt szükségem. Mindegyik aljába 2-2 kekszet tördeltem. A tejszínt kemény habbá vertem, közben a mascarponét a nyírfaporcukorral elkevertem. Beleforgattam a tejszínhabot. A krémet habzsákba tettem és keveset a poharakba/üvegekbe nyomtam. Citromkrémet kanalaztam rá, majd a mascarponehabbal rétegeztem. Tálaláskor
citromszeletetekkel, kekszekkel díszítettem. A maradék citromkrémet kis csatos üvegbe tettem, hűtőszekrényben egy hétig eláll. Azt terveztem, hogy piskótatekercsbe fogom tölteni, de a férjemnek magában is nagyon ízlik, így nem biztos, hogy ezt meg fogja érni. A citromkrém természetesen készülhet közönséges citromból vagy más citrusféléből is.A kekszhez azért használtam kukoricalisztet, mert sokkal ropogósabbá teszi, de lecserélhető sima búzalisztre.