Kolbászos vöröslencse

  • 2016.12.30.
  • 1

Egy régi, kedves barátnőmtől kaptam ezt a receptet, amit szokás szerint átalakítottam kicsit. Ő paradicsomlé nélkül és balzsamecettel készíti, én római köménnyel, mert remekül passzol a vörös lencséhez. Ezen túl használhatunk hozzá bármilyen zöldséget - cukkinit, kaliforniai paprikát, brokkolit -, ami épp szezonális, vagy kéznél van. Akármit is teszünk vele, az elkészítése nem vesz igénybe 20-30 percnél több időt.
Hozzávalók100g füstölt kolbász1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma 200g fejes káposzta120g apró csiperke100g sárgarépa100g zöldborsó (terveztem, de kifelejtettem) 200-250g kockázott paradicsom, paradicsomélében vagy 2-3 hámozott paradicsom és 200ml paradicsomlé220g vörös lencsecsokorka petrezselyem frissen őrölt borsrómai köménysóElőkészítettem a hozzávalókat:
kolbászt és a hámozott répát felkarikáztam. A káposztát 1cm széles, 3-5cm hosszú csíkokra vágtam. A csiperkét megtisztítottam, a nagyobbakat negyedeltem. A vöröshagymát finomra vágtam. A kolbászt felforrósított serpenyőbe dobtam és zsírjára sütöttem. Rátettem a vöröshagymát, amikor üveges lett, a többi zöldséget és együtt pirítottam őket. Legvégül hozzáadtam a zúzott fokhagymát, (borsót) majd felöntöttem a paradicsomlével. Hozzáadtam az átválogatott, mosott, lecsepegtetett lencsét, sóztam, borsoztam és megszórtam római köménnyel, szem előtt tartva, hogy a kevesebb több. Lefedtem, és addig főztem, míg a lencse meg nem puhult. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kis vizet. Tálalás előtt megszórtam finomra vágott petrezselyemmel.