Gesztenyés pathé

  • 2016.12.21.
  • 8

A karácsonyi aprósütemények sorát, folytassuk most egy puha, gesztenyés darabbal. A pathék, a kevert omlós tésztából készült édes teasütemények családjába tartoznak. Ezek formázása csillagcsöves nyomózsákból történik. Nem terülnek, sütés után is jól tartják szép mintázatukat, így ez a gesztenyés is a "macskaköröm" formát. Mivel csokoládé nélkül jobban szeretem, ezért csak egy részét mártottam ki. Hozzávalók250g natúr gesztenyepüré 80g szobahőmérsékletű vaj1 szobahőmérsékletű tojás100g nyírfaporcukor10ml rum 60g teljes kiőrlésű búzaliszt80g 70% keserű csokoládépár csepp étolajA sütőt 180 fokra előmelegítettem és papíros sütőlemezt készítettem elő. A
puha vajat a nyírfaporcukorral habosra kevertem, majd a tojással tovább habosítottam. Kis adagokban hozzáadtam a gesztenyét, végül a rumot. A habosra kevert anyagba spatulával belekevertem a lisztet.
A masszát 10-es csillagcsővel ellátott habzsákba szedtem és fél diónyi macskakörmöket formáztam.Az előmelegített sütőbe tettem. Mikor a talpuk aranybarnára sült, kivettem a sütőből. A sütési idő körülbelül 12 perc, de ez sütőfüggő.A kihűlt macskakörmök végét vízgőz felett megolvasztott, pár csepp étolajjal elkevert csokoládéba mártottam és sütőpapíros tálcára tettem dermedésig.A horgolt dekorációk Édesanyám kezét dicsérik, a receptért pedig régi kedves kolléganőmet illeti köszönet!