Almáspite fagylalt, mogyorós zabkeksszel

  • 2016.08.16.
  • 8

Ebben a fura augusztusban még jól esik egy kis hideg nyalánkság, de már belecsempésztem egy csipet őszi hangulatot a fagylaltba. Akik szeretik az almás pitét, a mogyorót, no meg a fagyit azoknak szívből ajánlom.
HozzávalókFagylalthoz400ml habtejszín100ml tej50g nyírfacukor3 tojás sárgájafahéj, kardamom, ízlés szerintAlmatöltelékhez200g savanykás alma, hámozva30g vajnyírfacukor, fahéj, ízlés szerintMogyorós zabkekszhez100g vaj70g nyírfacukor1 tojás 100g liszt (30g finom, 70g tk. búzaliszt)1 csapott teáskanál sütőpor 120g nagyszemű zabpehelycsipet fahéj 30g mazsola (elhagyható)30g török mogyoróA fagylaltalapot előző nap készítettem el. Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot, a tejszínt, fahéjt, kardamomot. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Kihűtöttem a masszát, a legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani.
Másnap az almát meghámoztam, apró kockákra vágtam. A vajat egy serpenyőben megolvasztottam és az almát átforgattam a forró vajban és egy kicsit megpároltam, de csak annyira, hogy darabos maradjon. Nyírfacukorral,
fahéjjal ízesítettem.A kekszhez a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A mogyorót egy serpenyőben megpirítottam, a héját papírtörlővel ledörzsöltem és durvára vágtam. A mazsolát felfőztem, lemostam, lecsepegtettem. A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojást, együtt is habosítottam. Belekevertem a sütőporos lisztet, fahéjat, végül a zabpelyhet, mazsolát, mogyorót. Sütőpapíros tepsire teáskanálnyi, kb. 10g-os halmokat tettem, kb. 2cm-es térközzel, mert a keksz kicsit terül. 10 perc alatt aranybarnára sütöttem.A fagylalthoz mélyhűtőbe készítettem egy edényt, ami bírja a fagyasztást. 5-6 kekszet apró darabokra törtem. A kész fagyi harmadát a hideg tálba simítottam, megszórtam keksszel, almával. Rásimítottam a következő harmadot, megszórtam, majd az utolsó adaggal is megismételtem. Tálaláskor is megszórtam almával és keksszel.Tipp: Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük a hidegre hűtött a masszát egy jól záródó dobozban mélyhűtőbe és óránként keverjük át, míg át nem fagy. Az utolsó keveréskor rétegezzük az almával és kekszmorzsával.Szeretném megköszönni azokat a hozzászólásokat, amelyek szerint az mazsola nem IR diéta kompatibilis. Igen, ez így van és a kekszből ki is hagyható.