Pikáns töltött tök

  • 2016.06.28.
  • 8

Rogyásig van a piac isteni tölteni, rakottakhoz való zöldségekkel. Nekem most két kisebb tököcskére esett a választásom. Olyan zsengék, hogy meg sem hámoztam őket. S hogy mitől lett pikáns? A római kömény és fokhagyma remek párosától. Hozzávalók2 zsenge tök, körülbelül 16-18cm hosszú300g darált hús, nálam sertés1 nagy fej hagyma350g paradicsom2 gerezd fokhagymasófrissen őrölt borsőrölt római köményolaj120g bulgur100g trappistaA hagymát finomra vágtam, kis olajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a darált húst és pirítani kezdtem. Közben vizet forraltam, a paradicsomokat beledobtam pár pillanatra, majd lehúztam a héjukat. Felkockáztam őket. Amikor a hús megpirult kevés vizet öntöttem rá, hozzátettem a paradicsomot, sóztam, borsoztam és hozzáadtam a római köményt. Legyünk vele óvatosak, inkább többször keveset tegyünk hozzá, kóstolgassunk. Főzés közben, ha szükséges, öntsünk a húshoz még vizet, de ne legyen túl szaftos.A bulgurt kétszeres sós vízben megfőztem. A sajtot lereszeltem. A tököket félbe vágtam, a magokat karalábévájóval kiszedtem és papíros sütőlemezre állítottam őket. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.Mikor a hús megpuhult hozzákevertem a bulgurt, zúzott fokhagymát és utóízesítettem. A tölteléket a tökökbe kanalaztam, reszelt sajttal megszórtam és csak addig sütöttem, míg a sajt megpirult. Így a tökök még ressek maradnak.
Tipp: tök helyett használhatunk cukkinit. Ha nem szeretnénk csónakokat szeleteljük fel a zöldséget és csináljunk rakottat. Basmati rizzsel vagy kölessel is finom. A sajtot lecserélhetjük kapros tejfölre.