Füstöltsajtos rúd

  • 2016.05.01.
  • 2

Nemrég egy vendégségben volt szerencsém megkóstolni ennek az omlós, füstölt sajtos rúdnak a "fehér" verzióját. De hogy nekem, azaz nekünk is jusson a jóból, elkértem a receptet és átalakítottam. Így teljes kiőrlésű lisztből is isteni finom, egy probléma van vele, rájár a család és őrült gyorsan fogy!Hozzávalók300g liszt (90g sima búza, 210g teljes búza)200g hideg vaj, esetleg margarin40g füstölt sajt1,5 csapott teáskanál só100-120g tejfölA szóráshoz, kenéshez80g füstölt és trappista sajt vegyesen1 tojás sárgájapár csepp étolaj
kevés liszt a nyújtáshoz A vajat kis kockákra vágtam, a sóval elkevert liszttel elmorzsoltam. Hozzáadtam a reszelt füstölt sajtot, tejfölt és egynemű tésztát gyúrtam. Fóliába csavartam és 12 órát, egy éjszakát pihentettem.A sajtokat lereszeltem és elvegyítettem. A tojás sárgáját pár csepp étolajjal elkevertem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem, és körülbelül 5-6mm vékonyra nyújtottam. Derelyevágóval rudakra vágtam, tojással megkentem, megszórtam sajttal, majd papíros sütőlemezre tettem. Az előmelegített sütőben pirosra sütöttem a rudakat.
Zárt dobozban hosszú ideig eláll.A receptet köszönöm Évának és Andrásnak!