Vörösboros babos oldalas

  • 2016.04.02.
  • 4

Ma újra munkára fogtam az öntöttvas lábasomat és egy igazi "emberes" egytálételt készítettem. Ajánlom mindenkinek aki kiadós, laktató, abbahagyhatatlan fogást szeretne. Természetesen készíthető római tálban vagy más hőálló edényben is. Hozzávalók1000-1200g húsos oldalas300g füstölt hús2 evőkanál sertészsír2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt 300g fehér bab5 szál közepes sárgarépanegyed zeller1 nagy fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 paradicsom vagy 40g paradicsompüré300ml száraz vörösbor, nálam Szekszárdi Kékfrankos300ml víz, vagy sonkalésóbors1 babérlevélcsipet kakukkfűpetrezselyemzöld a tálaláshozA babot átválogattam és a főzés előtti este hideg vízbe beáztattam. Vízbe tettem a füstölt húst is.Másnap a zöldségeket meghámoztam, a hagymát finomra, a répát karikára, a zellert kis kockákra vágtam.
Az oldalast megmostam, lecsepegtettem és a csontok mentén feldaraboltam, ugyanígy tettem a füstölt hússal is. Vaslábasban zsírt forrósítottam és a húsdarabok minden oldalát hirtelen megkapattam. Tálba tettem őket. A sütőt 220 fokra előmelegítettem.A zsírban megfonnyasztottam a hagymát, majd hozzáadtam a répát, zellert és együtt is pirítottam. Végül beletettem a zúzott fokhagymát. Ráhelyeztem a hússzeleteket, hozzáadtam a húsból sütés után kifolyt levet, egy evőkanál liszttel megszórtam, a fedőt rátéve összeráztam és 5 percre sütőbe tettem. Majd ezt megismételtem.
A húst felöntöttem a borral, sonkalével, sóztam, borsoztam, egy csipet kakukkfűvel megszórtam, beletettem a babért és a negyedelt paradicsomokat.180 fokon, másfél órán át sütöttem. Ha szükséges adjunk hozzá még sonkalét. Mikor a bab és a húsok megfőttek, finomra vágott petrezselyemmel tálaltam.Hasonló, római tálban készült recept itt olvasható.