Olajbogyós stangli

  • 2016.02.27.
  • 4

Ismeritek az "úgy ennék valami mást" érzést? Nekem időről-időre a kenyér kapcsán jön elő. Az egyik üzletben megláttam egy olívás rudat, amit persze nem vehettem meg, de a Limara péksége blogon megtaláltam az első lépést a megoldáshoz.Hozzávalók, 10 stanglihoz350g liszt (100g rétes, 100g őrölt zabpehely, 150g tk. búza)15g búzasikér15g friss élesztő100ml tejszín90ml víz1 tojás200g vaj30g sertészsír 1 teáskanál só100g fekete olajbogyó1 teáskanál szódabikrabónaszezámmagliszt a nyújtáshozA tészta készítése a sütés előtti napon történik. A vajat apró, 1x1cm-es kockákra vágtam és a zsírral együtt mélyhűtőbe tettem. Egy tálban elkevertem a vizet, tejszínt, élesztőt és tojást. Az olajbogyót lecsepegtettem, apróra vágtam.A liszteket és a sót egy keverőtálba tettem, majd egy tompa kenőkés segítségével összekevertem. Hozzáadtam az élesztős keveréket és nagyjából egyneművé dolgoztam, ügyelve rá, hogy a vaj darabos maradjon. Aki teheti használjon késes aprítót.A tésztát lefedtem és 24 órára hűtőszekrénybe tettem.Másnap a tésztát egy órán át szobahőmérsékleten pihentettem, majd lisztezett nyújtótáblára borítottam és 6-8mm vékonyra nyújtottam. Egy ecsettel lesepertem a felesleges lisztet. Ez azért fontos, mert a
rétegek között maradó liszt kérget képezhet és elnehezítheti a tésztát. Szimplán behajtottam, azaz gondolatban harmadoltam és a jobbról, balról felhajtottam.
Ezután a tésztacsíkot is harmadoltam és jobbról balról felhajtottam. A hajtogatásokat háromszor megismételtem.
Miután a hajtogatás elkészült a tésztát 45 percre hűtőszekrénybe tettem. A pihentetés végén a tésztát félbevágtam, mert így tudtam kényelmesen dolgozni a nyújtótáblámon. No és persze a tészta belseje látványnak sem utolsó! A tésztát 3-4mm vékonyra nyújtottam és hegyes szögű háromszögekre vágtam. Akinek nem jó a szemmértéke az bátran használjon egy erre a célra rendszeresített műanyag vonalzót.
Az így kapott háromszögeket felcsavartam úgy, hogy közben kifelé sodortam őket. A széleken leeső tésztadarabokat összeillesztettem és szintén megformáztam.
Egy magas falú tepsibe langyos vizet tettem, feloldottan benne a szódabikarbónát. A szezámot egy tálcára tettem. A stanglikat belemártottam a vízbe, majd megforgattam a szezámban, majd papíros sütőlemezre sorakoztattam, egymástól olyan távol, hogy kelés, sülés közben ne nőjenek össze. Az péksüteményeket egy órán át pihentettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Rácsra tettem kihűlni. Snidlinges tejföllel ettük a a kívül ropogós, belül puha stanglikat.
A recept amit átalakítottam a Limara péksége blogon, itt olvasható.