Tonhalas töltött cukkini

  • 2015.08.10.
  • 8

Jó pár éve a Nők Lapjában találtam ezt a receptet. Azóta is őrzöm a kitépett oldalt és készítem cukkiniszezonban ezt az ételt, mert könnyen, gyorsan elkészíthető és remek ízkombináció! Aki szereti a tonhalat feltétlen próbálja ki, nem fogja megbánni!Hozzávalók3 zsenge cukkini1 (135g-s) olajos tonhalkonzerv100g bulgur és étolaj a pirításhoz1 nagyobb lilahagyma50g olajbogyó, nekem paprikával töltött volt itthonpár csepp olívaolaj vagy a tonhal olajacitromlé sóborsA bulgurt szitába tettem, lemostam, alaposan lecsepegtettem, majd pici olajon megpirítottam. Kétszeres vízzel felöntöttem, sóztam, borsoztam és puhára főztem.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A cukkiniket megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem, majd hosszában elfeleztem. A talpukat egyesre vágtam, hogy ne billegjenek, majd kiszedtem a magjaikat. Erre a célra legpraktikusabb egy karalábévájó. Papíros sütőlemezre állítottam őket.
A tonhalat lecsepegettem, keverőtálban villával kicsit összetörtem, hozzákevertem a finomra vágott lilahagymát, a bulgurt, végül az olajbogyót, borsoztam és citromlével ízesítettem.A tölteléket a cukkinikbe pakoltam, pici olívaolajjal (használhatjuk hozzá a hal olaját is) meglocsoltam és 20-25 percig sütöttem őket. A cukkini így ress marad, szerintem ebben az állapotában a legfinomabb. Ha a sütőnk nagyon pirít, érdemes sütőpapírral letakarni és még egyszer olajjal locsolni a cukkiniket.
Természetesen készíthetjük barna vagy basmati rizzsel is.Forrás: Nők Lapja 2010.06.30.-ai száma