Mini káposztás pogácsák

  • 2015.08.16.
  • 9

Pár napja egy kedves ismerősünk megkínált minket káposztás pogácsával, amit én balga nem fogadtam el. De a kislányom és a férjem annyira el voltak tőle ragadtatva, hogy nekiláttam és több receptből összegyúrtam a magam verzióját. Vigyázat, függőséget okoz! Hozzávalók600g reszelt, édes káposzta1 nagy fej vöröshagymaolaj1 teáskanál só frissen őrölt borsA tésztához500g liszt (150g rétesliszt, 100g őrölt zabpehely, 250g tk. búza)35g búzasikér25g élesztő1 tojás 120g tejföl60ml tejszín60ml víz200g puha vaj (bevállalósaknak fele sertészsír)2,5 - 3 teáskanál só/ízlés szerint1 tojás a kenéshezA káposztát lesóztam és 15 percet állni hagytam. Közben a hagymát finomra vágtam, és pici olajon megfonnyasztottam. A káposztát erősen kicsavartam és a hagymához adva megpirítottam. Borsot adtam hozzá és félretettem hűlni.A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem lágyabb, de rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálban, lefedve 20 percet pihentettem.A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és körülbelül 1,5-2cm vékonyra nyújtottam. Rászórtam a káposzta felét, majd szimplán behajtottam. Ha nagyon lisztes lenne, a lisztet söpörjük le. 10 perig pihentettem, majd tésztát 90 fokkal elfordítottam, kinyújtottam, és rászórtam a káposzta másik felét. Duplán hajtottam és újabb 10 perc pihenő következett. Megismételtem a szimpla, majd a dupla hajtást is. (A hajtogatás mikéntjéről bővebben itt olvashatsz.)Az utolsó hajtás után a tésztát egy ujjnyira kinyújtottam (kb. 2cm), éles késsel bevagdostam, majd lisztbe mártogatott 2,5cm-es kiszúróval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőmezre tettem és 20 percig pihentettem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a felvert tojással lekent pogácsákat aranybarnára sütöttem.Az ötletért köszönet Zs-nak.