Sajtos karfiolfasírt, savanyú uborkás mártogatóval

  • 2014.10.25.
  • 6

Számomra ez a zöldségfasírtok nyara volt és azt hiszem az őszről is elmondhatjuk majd ezt, hisz itt a következő remek alapanyag: a karfiol.HozzávalókA fasírthoz:1 közepes karfiol/ pucolva kb. 700 g1 fej közepes fej vöröshagyma2 gerezd zúzott fokhagyma120 g reszelt trappista1 tojássó, frissen őrölt borsmajoránna6-8 evőkanál zabpehely2 evőkanál durum liszttk. morzsazsiradék a sütéshez A mártogatóhoz150 g joghurt3-4 nagyobb savanyú uborka1 teáskanál reszelt hagymafél gerezd fokhagymasó A megmosott, rózsáira szedett karfiolt szűrőbetétes párolóba tettem és félpuhára pároltam. Míg készült, megcsináltam a mártogatót. A joghurtot elkevertem a reszelt hagymával, amit a fasírt hagymájából vettem el. Beletehetjük apróra vágva is, de én ezt a reszelt verziót jobban szeretem. Hozzáadtam a fokhagymát, majd apró lyukú reszelőn belereszeltem az uborkákat. Sóztam, elkevertem és tálalásig hűtőbe tettem. A hagymát apróra vágtam, és pici zsiradékon megsütöttem. Amikor a karfiol kihűlt lecsepegtettem, krumplinyomóval összetörtem. Mivel szándékosan nem pároltan puhára, nem lett pépes, hanem kissé darabos. Hozzáadtam a hagymát, a zúzott fokhagymát, reszelt sajtot, sót, borsot, majoránnát, tojást, majd a zabpelyhet és a lisztet. Ha lágy lenne, tehetünk hozzá még zabpelyhet. Picit pihentettem, hogy a zabpehely felvegye a nedvességet, majd fasírtokat formáztam, megforgattam zsemlemorzsában és forró olajban megsütöttem. Mivel ebédre ettük, ezért köretként bulgurt készítettem.