Áfonyás sütemény, avagy a kör négyszögesítése

  • 2014.10.22.
  • 5

Praktikus okokból ma tepsiben sült a kedvenc muffinom. Az áfonya és a kissé megpörkölődött dió, a finom vajas tésztán isteni kombinációt alkot.
Hozzávalók, 20x30 cm-es tepsihez250 g liszt (150 g Graham liszt, 50 g durum liszt, 50 g fehér tönköly liszt)2 teáskanál sütőporfél teáskanál szódabikarbóna30 g kókuszreszelék30 g lágy zabpehely1 kezeletlen citrom héja 125 g vaj1 szobahőmérsékletű tojás150 ml tej130 ml tejföl60 g nyírfacukor250 g áfonya50 g durvára vágott dióvaj és csipet lisztA tepsit előkészítettem, vajaztam és vékonyan kiliszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Kimértem és összekevertem a száraz anyagokat.Egy nagyobb tálban, amiben az egész tészta elfér, felolvasztottam a vajat, majd simára kevertem a nyírfacukorral, tojással, tejjel és a tejföllel. Hozzáadtam a szárazanyagos részt és alaposan összekevertem. A tésztának nokedli sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges adható hozzá még 2-3 evőkanál tej. A tepsibe simítottam, rászórtam a fagyos áfonyát, majd a durvára vágott diót és az előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöttem.
A fenti recept az évek óta használt muffin alapreceptem, amely bármely más gyümölccsel, olajos maggal finom.
És ha már áfonya, akkor íme a vers, ami a blog "névadója"Havas ÉvaMéz és áfonyahangod bársonya rímel csendemre - méz és áfonya íze és mámora- lásd, gondolatunk is összecseng - visszhangod itt zeng bent - ha mondok egy szót, te folytatod, befejezed a mondatot, mint tenyered, úgy ismersz - mondd, miért hogy nem lettünk egy vers -