Eckart Witzigmann káposztás cvekedlije

  • 2017.03.26.
  • 2

Kissé elfelejtkeztem erről a már régebben megírt posztról - sajnos most már a recepthez való igazán jó káposzta beszerzése majdhogynem lehetetlen.Szeretem Witzigmann receptjeit, azt is mondhatnám, hogy ő az én Laci bácsim. :) Kinek a pap … Witzigmann az ilyen egyszerű ételekből is kihozza a maximumot. A híres fasírtja is verhetetlen, igaz, a recept nem úgy kezdődik, hogy daráltass le a hentesnél … Nem véletlenül az évszázad szakácsa. Amúgy az egyszerű cvekedli, amit szerintem mindenki el tud készíteni, már-már ünnepi fogássá válik így elkészítve. Ráadásul, a megmaradt sült (konfitált) húsok (liba, kacsa, sertés) remekül hasznosíthatók ebben a fogásban. Nálam is most egy megmaradt (jó nagy) konfitált libacomb végezte így a tésztán. Ebből következően, ez nem a cukorral is ehető változat. Elkészíteni is végtelenül egyszerű.
Hozzávalók 2-3 főre:
400 g 1x1 cm-es kockákra vágott, vastagabb erek nélküli káposzta
Én a szentesi lapost használom, amíg van, leveleire szedve, könnyen felkockázom.
1 ek cukor
Nálam most melaszos nádcukor volt, mert én ezt használom gyakrabban, amúgy lehet másféle is.
2 ek borecet, akár almaecet is
2 ek libazsír (vagy sertészsír)
1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
1 dl száraz fehérbor
só (himalájai kősó)
bors (minőségi frissen őrölt pl. Thellychery feketebors)
400 g sülthús (sertés, liba, kacsa), hidegen 1 cm-es kockára vágva
Én most egy szép nagy konfitált libacombbal készítettem.
0,5-1 dl pecsenyelé (fontos, lehet akár a sült szaftja is, ha van neki ilyen : ))
1 ek laposlevelű petrezselyemlevél, finomra vágva
200 g lisztből 2 tojással frissen készített házi tészta (vékonyra nyújtva, felvágva rombuszokra)
Elkészítés:
A cukrot, kivéve ha melaszos nádcukrot használunk, egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, majd felöntjük az ecettel és teljesen besűrítjük. Ezután hozzáadunk egy evőkanál zsírt és a hagymát világosra pároljuk, majd a káposztát és újabb evőkanál zsírt is hozzáadva élénk tűzön kissé megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül a borral felöntve puhára pároljuk a káposztát. A lének teljesen el kell főnie.
A tésztát közben bő sós vízben kifőzzük, ha elkészült, leszűrjük és langyos vízzel gyorsan leöblítjük A káposztára tesszük a felkockázott húst, a tésztát, óvatosan összekeverjük, ha szükséges össze is melegítjük, de már nem főzzük. Végül rálocsoljuk a pecsenyelevet, bőségesen megborsozzuk, frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk rá és azonnal tálaljuk.