Őstulok kóstolók

  • 2016.05.29.
  • 0

Nem, nem klónozott állatokról van szó és a Hortobágyi Nemzeti Park sem lesz az új Jurassic Park. :D Mindössze az őstulok rekonstruálásáról (visszatenyésztéséről) van szó. Erről például itt a HNP honlapján olvashattok. Az itt élő állományból először talán 3 éve vágtak, ha jól tudom, de mostanság már a figyelmes ínyenc (én) is hozzájuthat évente párszor eme nem mindennapi húshoz.

Lábszárat és combot sikerült vásárolnom, amikből végül is főztem két finom ételt. Naná, hogy a lábszárból egyből pörköltet készítettem, jó magyar szokás szerint. :) A hús kinézetre leginkább egy nagyvad, pl. szarvas húsára emlékeztet, nagyon sovány hús, főleg a comb. Kóstolva az íze is inkább a „kissé édeskés” vadhúséra emlékeztetett, semmint a marhahúséra. A lábszár remek volt a pörkölthöz, gyorsan puhult és kellően szaftos is maradt. Így elsőre minimális fűszerezéssel készítettem el és gyöngytyúk tojás sárgájával készült pirított galuskával tálaltam. A pörkölt receptjét nem posztolom, mert biztos, hogy mindenki jobban tudná nálam, hogy kell készíteni. :D

A másik ételhez, a vadashoz (recept a tovább olvasom után), sajnos nem a legjobb választás a comb, de mindenképp vadast akartam készíteni belőle a pörkölt után, mert úgy éreztem, hogy illik hozzá ennek a húsnak az íze. Jó lett, a hús porhanyós volt, de a kötőszöveti kollagén hiánya miatt értelemszerűen szárazabb szájérzetű lett. Pofa kellett volna hozzá. :) A lényeg, hogy a hús íze viszont nagyon illett ehhez a vadas mártáshoz és a zöldségekhez. Mindkét ételhez a bor egy testesebb furmint volt, ezzel főztem és természetesen ezt is ittuk mellé. Szóval rákattantunk erre az „őskori öko” húsra, úgyhogy folytatása következik majd. Felkerültem az értesítendők közé, ha legközelebb megint elérhető lesz ilyen hús.
Őstulok vadasan ...

[...] Bővebben!