Terítéken a tök

  • 2016.05.17.
  • 1

Azt is mondhatnám, hülye szóviccel élve, hogy ne tököljünk, kezdjük el főzni, enni a kiváló tavaszi főzelékeket.

Manapság divat szidni, a rántásos, habarásos főzelékeket, pedig nem lenne különösebb baj velük, ha helyesen készítenék el. Sokan alapból túlzásba viszik a rántás/liszt mennyiségét, illetve nem főzik el a liszt ízét. A zöldségeket meg túlfőzik, és így együtt már tényleg borzasztó lesz a végeredmény. Azt a kevés ízt, ami a zöldségnek megmarad, elnyomja a rántás, illetve a liszt íze. Az egyik legkedvesebb tavaszi-nyári főzelékem alapanyaga a friss és zsenge spárgatök. Annyira decens ízzel bír, hogy ebből a főzelékből, szerintem legjobb, ha kihagyjuk a lisztet. Igaz, hogy így több tök kell, de kit érdekel, elsődleges az íz.

A lényeg, hogy a tök zsenge és lédús legyen, a kapor, ami kötelező hozzá, szintén friss. Aki nem szereti a kaprot, az sem bukta be a tökfőzeléket, mert a turbolya és a tárkony is illik hozzá. Azt szeretem még benne, hogy szinte mindenhez jó köret, minden jó mellé, alá és fölé. :) Csak néhányat említenék, amivel remek: tükörtojás, bevert tojás, világos húsból készült pörköltek, fasírt félék és nem utolsósorban a sült halak. Legutóbbi posztomban eléggé sokan akadtak ki azon, hogy friss rántott csirke mellé is szívesen kanalazom ezt a főzeléket. Visszafogottan pikáns, savanykás íze nem nyomja el a halak enyhébb ízét, a benne lévő kapor meg abszolút telitalálat a legtöbb halhoz. Talán amivel a legjobb, az a sült pisztráng.
Egészséges, könnyű étel, főleg, ahogyan én készítem. Nincs rántás, habarás, nincs a tök idétlenül szétfőzve, van viszont kevés főzés, marinálás, turmixolás. Egy barátom szerint a tökfőzelék ritka randa szerzet, ezért ő nem eszi. Nos, ahogy én készítem, szerintem szép. :) Az eredmény friss üde íz, bársonyos szósz, ropogós tök spagetti, és ha valaki a 20-25 %-os zsíros tejföl helyett 10%-os görög joghurtot használ, az már szerintem az ultra light kategória. Viszont ennél kevesebb zsiradék már ront az állagán. Létre kell jöjjön egy egy selymes emulzió és ehhez kell a zsiradék. Így lesz főzelék jellege, nem csak egyszerű tökpüré. Még nincs itt az igazi szezonja, de már kapható a fóliában nevelkedett, zsenge tök – én már nem tudtam ellenállni neki.
[...] Bővebben!



Címkék

Főzelék Kapor Tök