Karácsonyi kovászos káposzta

  • 2015.12.09.
  • 6

Így Karácsony előtt, megfigyeltem, sorra jelennek meg a karácsonyi jelzővel ellátott receptek. A legtöbb ételbe abszolút belemagyarázható a dolog, csak úgy, mint a szokásos krémlevesek lélekmelegítő jellege az őszi, illetve a téli időszakban. Az én kovászolt káposztám annyiban most mégiscsak karácsonyi, hogy a karácsonyi töltött káposztához készül. Immár évek óta, természetesen nem csak Karácsonykor. :) A töltött káposzta sokaknál mégis leginkább téli, illetve tipikus karácsonyi étel. Pedig a hozzávalók szempontjából nem nevezném kifejezetten szezonális ételnek, a lényeg, hogy legyen káposzta - én például nyáron is készítem. Egyszer nyáron úgy döntöttem, hogy most saját készítésű kovászos káposztával fogom készíteni a nyári töltött káposztámat. Mindaddig sajnos elég sok bajom volt a „bolti” savanyú káposztával, mert vagy túl sós, vagy túl savas, vagy fura ízű volt. Megcsináltam a kovászos káposztát és rá is kattantam rendesen. Más savanyú káposztát már nem is használok semmihez, mert ez annyival jobb, finom káposztás, kellemesen savas, és a leve is ízlés szerint adagolható az ételhez. Szóval lassan megint készül majd egy adag, hisz jön a Karácsony és a töltött káposzta. :) 
A töltött káposzta nálam mindig is káposzta hangsúlyos (volt, van és lesz), sosem zsíros, csak ami a töltelékből kifő, mert a tölteléknek viszont megfelelő hús/zsír arányúnak kell lennie, különben száraz lesz. Többféle mangalica húsrész, kevés füstölt szalonna kerül bele. Nem kell bele tojás, mégsem fő szét, a titok a röviden előfőzött rizsből kioldódó keményítő. Fontos még a kellő mennyiségű, koncentráltabb alaplé (könnyű jus) hozzáadása, hogy egy kis sült íz kerüljön bele és legyen mit felvennie a rizsnek. Előfőzve egyébként már kevesebbet folyadékot vesz fel a rizs. Szóval ezek a pazar szaftos, ízes húsgömböcök édeskáposzta burkolatban főnek, amik szépen átveszik a létől savanyított káposzta ízét. A maradék édeskáposzta levél a töltelékek tetejére borítva szépen megfő, majd krémesre turmixolva sűríti az ételt.

Semmi sallang, csak a szaftos hús és a káposzta, no meg a fűszerek, az elmaradhatatlan csombor és kapor, többek között. Nyáron mindig kerül bele friss paradicsom is, természetes ízfokozó gyanánt. Fűszerpaprikát a tölteléken kívül nem használok, ne legyen káposztapörkölt jellegű. :)
[...] Bővebben!