Whiskey-s szósszal „lakkozott” sous vide sertésszűz és Hasselback batáta fűszeres joghurttal

  • 2015.11.08.
  • 2

Szerintem, kevés olyan ember van, akinek ne indulna meg a nyálelválasztása a sütőben sülő krumpli illatától. De itt most mégsem a krumpliról lesz szó, hanem egy másik fajta gumóról, a batátáról, amit igencsak megkedveltem. A fenti étel köretének gondoltam ki, Hasselback krumpli módjára készítve. Az ily módon készült különféle gumók kívül ropogósra sülnek, belül viszont krémesen puhákká válnak és a nagy felületükkel jól beszívják a vajat, fűszereket. Önmagukban is finomak, nagyon jól illik melléjük például egy friss, fűszeres joghurt. A húsról meg mit mondjak, csak rá kell nézni: a rásütött BBQ szósz az intenzív füstös ízével tökéletes egészíti ki a szuvidált hús szaftos lágyságát, decensen sertés ízét. Visszatérve a batátára, szerencsére már termelik idehaza és több fajtája elérhető. Én a fehér húsú fajtákat preferálom, mert ezek kevésbé, vagy még inkább semennyire sem sütőtökös ízűek. Inkább mogyorósan, gesztenyésen édeskések. Én most Emmur-t használtam. Persze annyira a sütőtökös narancs húsúakkal sincs bajom, mert például püréhez szeretem, de sütni a fehérhúsút szerintem érdemesebb, nem lesz olyan pépes, bár ez ízlés kérdése. Van már lila húsú is, de ez még elég újdonság, még én sem kóstoltam, de hamarosan, úgy vélem, kipróbálom.

[...] Bővebben!