Bundás akácvirág túróhabbal és eperrel

  • 2014.05.28.
  • 0

Úgy tűnik, hogy az idén minden előbb van, az akác is már majdnem elvirágzott. Ha még találtok, készítsétek el ezt a szezonális desszertet. Elkészítése nagyon könnyű. Szinte nem is recept, csak felsorolás, ennek megfelelően nem is adok meg mennyiségeket. Gyerekkoromban nagymamám gyakran készítette ezt nekünk gyerekeknek. No, nem pont így, mert leginkább csak lekvárt kaptunk rá. A tészta lényegében egy habos palacsintatészta, a túróhab is felfogható egy túrós palacsinta könnyű töltelékeként, de az összhatás mégis teljesen más. Adhatunk mellé különféle lekvárokat, szirupokat, eper coulis-t és így tovább.

 
Elkészítés:
A tojás sárgájával palacsintatésztát keverünk tejjel, csipet sóval, akácmézzel, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét is. Lényegében egy csúsztatott palacsinta tésztát készítünk. Reszelhetünk bele kevés citromhéjat is. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű, a lényeg, hogy a belemártott akácvirágon megmaradjon. Forró tisztított vajban kisütjük a belemártott virágfürtöket. Kívül kissé karamellizálódjon, a belseje viszont maradjon szaftos.
Csinálhatjuk úgy is, hogy az akácvirágokat leszedegetjük a fürtről és kisebb palacsintákat sütünk a tésztából. A palacsintákat ilyenkor csak az egyik oldalán sütjük, amikor a teteje félig megszilárdult, szórjunk rá akácvirágot és hajtsuk félbe.
A túróhabhoz a túrót szitán áttörjük, akácmézzel édesítjük, kevés reszelt citromhéjat, vanília kivonatot adunk hozzá és felvert tejszínhabbal lazítjuk.
Azonnal tálaljuk a túróhabbal és eper coulis-val, vagy akár más gyümölcsös sziruppal, lekvárral. A fürtök szárát ne együk meg. :)