Almás-túrós csiga teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.03.13.
  • 8

Többször említettem már, és még mindig tartom, hogy a kedvenc reggelim egy finom kalács vagy péksütemény egy bögre kakaóval / tejes kávéval. A nyár kivételével minden hétvégén készítek valami finomságot kelt tésztából, és, hogy a férjem se unjon rá, próbálom variálni ízekben és formában. Mostanában annyira megszokta ő is, hogy már a hét közepe táján többször megjegyezte, hogy alig várja a hétvégét hogy friss péksütit reggelizhessen tejes kávéval. :)Ha nem is minden hétvégén, de néha ti is ennétek friss péksüteményt, ami finom és egészséges is, készítsetek el ezt az almás-túrós csigát. :)Hozzávalók a tésztához:- kb. 2 - 2,4 dl tej- 1 tojássárga- 1 tk méz- 1 csipet só- 2 ek eritrit- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 5 dkg búzasikér- 1/2 cs szárított élesztő- 4 dkg vajHozzávalók a töltelékhez:- 15 dkg tehéntúró- 2 alma (tisztán mérve 20 dkg)- 1 tk méz, vagy ízlés szerint- 1 tk vaníliás puding- 1 tk őrölt fahéjTetejét lekenni: - 1 tojásfehérjeElkészítés:2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a mézet, rászórjuk a sót, az eritritet, a lisztet és a búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházát kivájjuk, majd kisebb kockára vágjuk. Hozzáadjuk a mézet, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Végül a fahéjjal ízesítjük. Teljesen kihűtjük, majd a túróval elkeverjük.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 34 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a túrós-almás tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.Egy vastagabb cérnaszállal 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket.15 percet pihentetjük, majd lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)