Almás papucs teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.03.30.
  • 7

Húsvét közeledtével, eszembe jutott egy régen látott formázási ötlet, amit még Vicuska tett közé mesés keleti csaroh sütemény névvel. A receptet követtem, csak én egy kicsit egészségesebb hozzávalókkal készítettem el, és egy nagyon finom, mutatós almás papucs sült ki. A tésztája nagyon jó, könnyen kezelhető, és annak ellenére, hogy bonyolultnak tűnhet, állítom, hogy még egy gyerek is megbirkózna vele. :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt- 1 csipet só- 1/2 cs sütőpor- 3 dkg eritrit- 10 dkg vaj- 1 tojás- kb. 2-3 ek tejfölHozzávalók a töltelékhez:- 3 - 4 db alma (kb. 35 dkg tisztán mérve)- 1 ek citromlé- 4 dkg darált dió- 2 tk méz- 2 ek baracklekvár- 1 tk őrölt fahéjMegj.: Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük adjunk hozzá még egy kevés édesítőt.Elkészítés:A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. A tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a massza.Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Közben elkészítjük a tölteléket.Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, rászórjuk a darált diót, majd a mézzel és baracklekvárral együtt elkavarva, kis lángon puhára pároljuk. Fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10-12 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik kockát félbe vágjuk 2 háromszöget kapva.A háromszögek két oldalán 3-3 bevágást ejtünk, vigyázva, hogy a szélek egybe maradjanak.A középső részre teszünk egy kanálnyi kihűlt tölteléket, majd az egyik bevagdosott szárát ráhajtjuk a töltelékre, kicsit lenyomkodjuk, majd ráborítjuk a másik szárát is.Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)Porcukorral megszórva kínáljuk.