Gyümülcskenyér gazdagon

  • 2020.01.25.
  • 7

Ajándéknak készült ez a gyümölcskenyér, amit próbáltam gazdagítani minden finomsággal. Nem tudok mutatni szelet fotót, viszont a masszából egy kanálnyit elvettem és muffin formában sütöttem meg, hogy azért mégis tudjuk megkóstolni. Szerintünk nagyon finom lett, és az állaga is kitűnő lett.A visszajelzés is pozitív volt, úgy hogy, csak bátorítani tudlak az elkészítésére :)Hozzávalók a tésztához:- 170 g liszt- 50 g darált dió- 1 mk szodabikarbóna- 1 csipet só- 25 g aszalt sárgabarack- 25 g mazsola- 25 g aszalt vörös áfonya- 35 g kandírozott papaya- 40 g kandírozott ananász- 40 g étcsokoládé- 6 tojás- 2 cs vaníliás cukor (16 g)- 60 g kristálycukor- 160 g vaj- 50 g porcukor- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 kezeletlen narancs
reszelt héjaMegj.: Az aszalványokat/kandírozott gyümölcsöket kedvünk szerint variálhatjuk, a lényeg, hogy összesen 150 g legyen. Amennyiben nagyon édes szájúak vagyunk, mehet bele több cukor is, de véleményem szerint a fent megadott mennyiség elegendő.Hozzávalók a díszítéshez:- 3 dkg étcsokoládé- 1 mk olaj- kb. 2 ek apróra vágott aszalt és kandírozott vegyes gyümölcsElkészítés:A lisztet és a darált diót tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, majd elkeverjük.A kandírozott és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. Ha nem csokicseppet használunk, akkor a csokoládét is feldaraboljuk. Az egészet a diós-lisztes keverékhez adjuk és elvegyítjük.A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét közepesen kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadva a vaníliás cukrot és a kristálycukrot kemény habbá verjük. Félretesszük felhasználásig.A vajat a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a tojássárgákat is egyenként hozzáadva tovább habosítjuk.A tojásfehérje habot több részletben óvatosan hozzáforgatjuk.Végül, a száraz hozzávalókat is óvatosan beleforgatjuk, majd sütőpapírral kibélelt formába simítjuk.180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a süteményt
és rácson kihűtjük.A csokoládét az olajjal vizgőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Rászórjuk az apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcsöket, majd dermedés után szeletekre vágva kínáljuk.Eredeti recept innen.