Diós bejgli szelet teljes kiőrlésű lisztből

  • 2020.01.14.
  • 3

Az idén Karácsonyra (vagyis már tavaly) nem bejglit készítettem, hanem ezt a diós bejgli szeletet. A hozzávalók ugyanazok mintha bejglit készítenénk, csak a formázásnál nem feltekerjük, hanem a tésztalapokat tepsibe rétegezzünk a töltelékkel. Nagyon egyszerű, és az a félelem sincs meg, hogy kirepedne. :) Nálunk senki sem panaszkodott a forma miatt, mindenkinek tetszett/ízlett.Hozzávalók a tésztához (30x22 cm-es tepsihez):- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg búzasikér- 2 ek porított eritit- 1 csipet só- 15 dkg vaj- 1/2 cs szárított élesztő- 1 tojássárga- kb. 1,1 dl hideg tejHozzávalók a töltelékhez:- 30 dkg darált dió- 2 ek méz (vagy ízlés szerint)- 1/2 kezeletlen reszelt citromhéj- kb. 1 - 1,1 dl tejMegj: Méz helyett használhatunk cukrot is, vagy ha cukormentesre szeretnénk készíteni, akkor eritritet. A mennyiséget tegyük ízlés szerint.Tetejét lekenni: - 1 egész tojásElkészítés:A töltelékhez a diót elkeverjük a reszelt citromhéjjal és mézzel, majd annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk. Hűlni hagyjuk.A tésztához a lisztet, a búzasikért és a porított eritritet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és végül összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután 3 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 30x22 cm).(Én sütőpapíron nyújtottam ki az első tésztát, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe és beleegyengettem. )Egyenletesen rákenjük a diós töltelék felét, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Erre rásimítjuk a megmaradt tölteléket, és beborítjuk a harmadik kinyújtott lappal.Tetejét lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és kb. 1 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.Tetejét megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni.Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.