Tökkalács teljes kiőrlésű lisztből

  • 2019.12.11.
  • 8

Nagyon egyszerű, mégis dekoratív ez a tökkalács, aminek a formázását Juditkánál láttam. Mivel még mindig tököt tökkel eszünk, most egy egészségesebb kalácsot készítettem, aminek a tésztájába került a pürésített sült sütőtök. Nagyon finom, aromás és foszlós kalács, a fűszereknek köszönhetően pedig igazi ünnepi ízvilágú lett. :)Hozzávalók:- kb. 1 dl langyos tej- 1 tojássárga- 1,5 ek akác méz vagy ízlés szerint- 1 csipet só- 20 dkg sült tökpüré- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 5 dkg búza sikér- 1 tk őrölt fahéj- 1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék- 5 g instant élesztő- 3 dkg vajTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízMegj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a sült sütőtök víztartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.Elkészítés:0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a mézet és tök pürét, rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk és kis cipókat formálunk.Mindegyik cipót, egyenként kb. 10 cm-es körré nyújtjuk, akár a tenyerünkkel kilapítjuk.Sütőpapírral kibélelt, 23 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába, cserépszerűen körbe helyezzük a tésztakorongokat.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.Ezután tetejét lekenjük a vízzel higított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kalácsot a formából és rácson kihűtjük.