Csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből

  • 2019.11.15.
  • 1

Már többször említettem, hogy nálunk nagyon sokszor készül kalács vagy péksütemény reggelire. A nyár kivételével, szinte minden hétvégén készítek valami kelt tésztát, néha még hétközben is, hisz ez a kedvenc reggelink egy bögre kakaóval. Ez a csíkos kalács most teljes kiőrlésű lisztből készült, és látszik rajta, hogy milyen finom foszlós lett, nagyon szerettük. :)Tipp: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el ezt a csíkos kalácsot, a receptjét megtalálod a blogon
ide kattintva.Hozzávalók:- kb. 3 dl langyos tej- 1 tojás- 1/2 tk méz- 1 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 csipet só- 5 dkg eritrit- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 1 cs. száraz élesztő- 5 dkg vaj+ 2 ek cukrozatlan, holland kakaópor+ 2 ek vízTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízMegj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, akár a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.Elkészítés:2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert kakaót és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.