Hajdinás kuglóf teljes kiőrlésű lisztből

  • 2019.05.17.
  • 7

Továbbra is a férjem nagy kedvence a hajdinaliszt , és valahányszor megkérdem, hogy mit készítsek hétvégére, a válasza "valamit hajdinalisztből". Az elmúlt hétvégén ebből a "valamit hajdinalisztből" sült ki ez a hajdinás kuglóf. Megpróbáltam egészségesebb hozzávalókból készíteni ezt a kuglófot, ezért teljes kiőrlésű lisztet használtam, és hozzáadott cukrot nem tettem bele. A tésztájába került egy kevés dió és füge is, de ezek akár elhagyhatóak, vagy más diófélét, aszalt gyümölcsöt, csokit is tehetünk bele.A férjemnek nagyon ízlett (persze nekem is), ezért merem bátran ajánlani nektek is kipróbálásra. :)Hozzávalók a tésztához:- 5 dkg hajdinaliszt- 18 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 3 dkg búzasikér- 1 csipet só- 1/2 cs. sütőpor- 12 dkg eritrit (vagy 10 dkg cukor)- 3 tojás- 1,5 dl tej- 0,8 dl (oliva)olaj- 3 db aszalt füge (5 dkg)- 4 dkg durvára darabolt dióHozzávalók a ganache-hoz:- 4 dkg étcsokoládé- 0,4 dl tejszín- (szükség esetén 1 tk méz)Díszíteni: - durvára darabolt dióElkészítés:A liszteket, a búzasikért, a sót és a sütőport egy tálba szórjuk és elvegyítjük.A fügét felkockázzuk, a diót feldaraboljuk.A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik.
Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixer sebességét, és tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a tejet is. Több részletbe a lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajjal együtt egyneművé keverjük.Spatulára váltunk és belekeverjük a fügét és diót is.A kuglóf formát kikenjük vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel, majd a tészta masszát belesimítjuk.Óvatosan az asztalhoz ütögetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve 5 percet a formába hagyjuk, majd a formát óvatosan megütögetve tálra borítjuk és teljesen kihűtjük.A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.Pár percig hűtjük, hogy ne legyen túl folyós, majd ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére, és megszórjuk kevés darabos dióval.Akár azonnal is fogyasztható, de előnyösebb megvárni amíg megdermed a ganache, mert akkor szebbek a szeletek (nem maszatolódnak össze csokival).