Teljes kiőrlésű formakenyér, a mi mindennapi kenyerünk

  • 2019.03.13.
  • 5

Sok próbálkozás után sikerült megalkotni a, számunkra megfelelő állagú és ízű, teljes kiőrlésű kenyeret. Mondhatom, hogy ez lett a mindennapi kenyerünk. Annyira megvagyunk elégedve vele, hogy az idén még egyszer sem kellett bolti kenyeret (v)együnk. :) Ez az alaprecept, de amikor liszt hiányban voltam, akkor készült fele-fele arányban tk búza és tönköly lisztből is. Mi szeretjük a magokat benne, de ez akár el is hagyható.
A héja ropogós, a bélzete puha foszlós, nem ragacsos és nem is morzsolódik, nagyon finom.Hozzávalók (45 dkg kisült kenyérhez):- kb. 2,5 dl langyos viz- 1/2 tk akácméz- 1 tk (tengeri)só- 23 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt- 3 dkg búzasikér- 4 dkg instans élesztő- 1 ek oliva olaj- 3,5 dkg vegyes magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag)Tetejét lekeni: - 1 ek joghurtTetejét megszórni: - 2 ek vegyes magkeverékElkészítés:Kezdetben nem adjuk hozzá az egész vizet, mert előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk az egészre.Előbb 2,3 dl langyos vizet a mixer táljába öntünk és rászórjuk a só, és a mézet is belecsurgatjuk. Rászorjuk a lisztet, a búzasikért és élesztőt, majd a dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát.Szükség esetén, kanalanként hozzáadjuk a megmaradt vizet is. Amikor már a tészta összeállt, 3-4 percig dagasztjuk, majd az olajat is hozzáadva simává dagasztjuk.Végül 2-3 részletben a magkeveréket is hozzáadjuk és alaposan beledolgozzuk.Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 40 perc).A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen tenyerünkkel kb. másfél ujjnyi vastagságú téglalappá lapítjuk, majd jobb és bal oldalról is visszahajtjuk és óvatosan lenyomkodjuk. Feltekerjük mint a bejglit és sütőpapírral bélelt formába (25 x 11 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 25 percet pihentetjük.Ezután lekenjük a joghurttal, megszórjuk a magvakkal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kenyeret a formából és rácson kihűtjük.