Olívás kréker

  • 2019.03.19.
  • 8

Szokásunkhoz híven, minden hétvégén készül nálunk valami sós nassolni való. Van amikor csak egyszerű sós keksz, máskor meg a megkeményedett sajtokat reszelem bele, a múlt hétvégén pedig ezen az olívás krékeren volt a sor. Ugyan a blogon már szerepel egy olívabogyós sós rúd recept, de most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, hogy még egészségesebb legyen. 93 darab olívás kréker sült ki, de még ez sem volt elég, nagyon rájártunk.Hozzávalók:- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 15 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 3 dkg búzasikér- 1 tk púpos tk (tengeri)só- 1 mk sütőpor- 1 tojássárga- 0,5 dl olíva olaj- 3,5 dkg apróra vágott fekete olívabogyó- kb. 18-20 dkg görög joghurtTetejét lekenni: - 1 tojásfehérjeSzóráshoz: - só, de ez el is hagyhatóElkészítés:A száraz hozzávalókat (lisztek, búzasikér, só, sütőpor) egy nagyobb tálba mérjük és elkeverjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojássárgát és az olajat is beleöntjük. Egy kicsit elkeverjük a körülötte levő liszttel, majd összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy egy nem ragacsos, nyújtható tésztát kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)Cipót formálunk a tésztából és 10 percet pihentetjük.Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk vagy tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk sóval. Én elhagytam volna a sót a tetejéről, de a nyers tésztát kóstolva a férjemnek nem volt elég sós.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!