Dióhabos csokoládészelet

  • 2019.03.26.
  • 6

Amikor legutóbb meglátogattak szüleim és testvérem, ezzel a dióhabos csokoládészelettel kedveskedtem nekik. Könnyű tészta, finom házi lekvárral megkenve, a tetején pedig egy lágyan roppanós diós habcsók. Egy kicsit ugyan morzsálódik a tészta, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.Tudom, hogy már unalmas, hogy mindenre azt írom, finom, de tényleg nagyon finom volt ez a süti. Hogy meggyőződjetek ti is, készítsétek el. :)Hozzávalók a tésztához:- 25 dkg rétesliszt- 1 csipet só- 2 ek holland kakaópor- 10 dkg vaj- 15 dkg étcsokoládé vagy étcsokoládé pasztilla (nálam 54%-os)- 4 tojássárga- 15 dkg cukor- 1/2 tk sütőpor- 1,9 dl tejMegj.: A rétesliszt lecserélhető finom búzalisztre is.+ 5 dkg lekvár (a kedvenc lekvárunk, nálam most Édesanyám szilvalekvárja volt)Hozzávalók a habhoz:- 4 tojásfehérje- 1 csipet só- 12 dkg cukor- 10 dkg darált dióElkészítés:A lisztet, a sót és a kakaóport egy tálba szórjuk és elvegyítjük.A vajat a kisebb darabokra tördelt csokoládéval (vagy csokoládé pasztillával) vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben összeolvasszuk, amíg szép sima és fényes lesz. Langyosra hűtjük.A tojássárgákat a cukorral és a sütőporral habosra verjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a langyos vajas csokit.Végül, váltakozva hozzákeverjük a kakaós lisztet és tejet, és egyneművé keverjük.A masszát sütőpapírral bélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!A tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként hozzá adagoljuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény, fényes habot nem kapunk.Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.A sütőből kivett forró süteményt lekenjük a lekvárral, majd
rásimítjuk a dióhabot. Visszatesszük a kb. 150 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik. Ha hozzáérünk a tetejéhez, már nem kellene ragadjon.Kihűtjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.