Banános kiflik

  • 2019.03.06.
  • 0

Néha sikerül 1-2 banánt túlérlelni, s valljuk be, amikor már megbarnult a héja és megpuhult a banán húsa, biza senki sem enné meg szívesen. Ilyenkor mindig valamilyen édességben kerül, hol sütemény vagy banángolyó készül, de már smoothie és jégkrém is készült belőle. Most ezeket a banános kifliket készítettem, teljesen egészséges hozzávalókból. Ha nem vagytok diétán, és bátran fogyaszthattok cukrot és finomlisztet, akkor nyugodtan készítsetek hagyományos hozzávalókból.Nekem most 48 darab banános kifli lett.Hozzávalók:- 3 dkg hajdinaliszt- 11 dkg durum liszt- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 8 dkg eritrit- 1 csipet só- 1 tk őrölt fahéj- 10 dkg vaj- 1 tojássárga- 1 érett banán (100 g)Elkészítés:A liszteket egy tálba szórjuk és az eritrittel, a sóval és a fahéjjal összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgát és a villával pépesített banánt is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy folyadékkal (víz, tej, tejföl) ).Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 2 órát hűtőbe pihentetjük.Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd újabb 12-12 részre és mindegyiket kb. 9 cm hosszúságú hengerré sodorjuk. Megformázzuk kifli alakúra, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.Amelyik tésztadarabbal nem dolgozzunk, felhasználásig tegyük vissza a hűtőbe.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Rácsra téve kihűtjük, majd porított eritrittel megszórva kínáljuk.Légmentesen záródó dobozba tároljuk.